Πρωτοβουλία μείωσης δασμών σε αυτοκίνητα από την Ε.Ε.

Πρωτοβουλία μείωσης δασμών σε αυτοκίνητα από την Ε.Ε.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν από αύριο την πρώτη αύξηση δασμών, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα ελίσσονται στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, προσπαθώντας να ενισχύσουν τη θέση τους και να αποτρέψουν την κήρυξη γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Η Ε.Ε. προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη απειλή που έχει εκστομίσει ο Τραμπ, δηλαδή επιβολή δασμού 20% με 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, προωθώντας συμφωνία για αμοιβαία μείωση των δασμών μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ – Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, των βασικών χωρών που παράγουν αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Ε.Ε. φοβάται ότι δεν έχει ακόμη πολύ χρόνο στη διάθεσή της ώστε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Ετσι, οι Βρυξέλλες εξετάζουν κατά πόσον θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν με άλλες χώρες που παράγουν πολλά αυτοκίνητα συμφωνία για την αμοιβαία μείωση των δασμών. Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους FT ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν κατά πόσον θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν συμφωνία μείωσης των δασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων με ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Η Ε.Ε. θα ήθελε να παρουσιάσει την προοπτική συμφωνίας στον Τραμπ στα τέλη του μήνα, όταν θα συναντηθεί μαζί του στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν είναι σαφής η αντίδραση των υπόλοιπων χωρών που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στη συμφωνία. Ωστόσο, αν επιτευχθεί, θα μπορούσε να κατευνάσει τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι άδικη για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ισχυρισμός Τραμπ δεν επιβεβαιώνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία, όπου φαίνεται πως οι ΗΠΑ όντως επιβάλλουν τους χαμηλότερους δασμούς, αλλά ότι η διαφορά που τις χωρίζει από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι μικρή και, ασφαλώς, δεν δικαιολογεί την κήρυξη εμπορικού πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή που ο Τραμπ είχε δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, η Γερμανία είχε υιοθετήσει πολύ πιο ήπια στάση, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ε.Ε. θα έπρεπε να εξετάσει τη μείωση των δασμών που επιβάλλει στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Η Γαλλία, αντιθέτως, είχε υιοθετήσει πολύ πιο σκληρή στάση, λέγοντας πως η Ενωση δεν θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ υπό καθεστώς απειλών. Για την Ε.Ε. η μεγάλη απειλή δεν είναι τόσο οι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, όσο η απειλή Τραμπ ότι θα αυξήσει από το 2,5% στο 20% ή και στο 25% τους δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς 10% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους αποτελούν τα προϊόντα που εξάγει περισσότερο η Ε.Ε., και ειδικότερα η Γερμανία, στις ΗΠΑ. Το 2017, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σχεδόν στα 37 δισ. ευρώ και ήταν έξι φορές υψηλότερες από τις αμερικανικές προς την Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ ανήλθε το 2017 στα 120 δισ. ευρώ, αλλά το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. εξανεμίζεται αν υπολογιστεί και η αξία των υπηρεσιών.

Η Κίνα πιέζει την Ευρώπη

Η Κίνα πιέζει την Ε.Ε. να συνταχθεί πλήρως μαζί της κατά των ΗΠΑ, απόδειξη του πόσο παράλογη ήταν η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό, σπρώχνοντας ουσιαστικά αυτές τις χώρες προς την πλευρά της Κίνας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το Πεκίνο πιέζει τις Βρυξέλλες να υπογράψουν κοινή δήλωση, μετά τη διμερή Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Ιουλίου, όπου θα καταδικάζουν την εμπορική πολιτική του Τραμπ. Δεύτερη πρόταση είναι Κίνα και Ε.Ε. να προσφύγουν από κοινού κατά των ΗΠΑ στον ΠΟΕ. Ωστόσο, η Ενωση έχει απορρίψει την ιδέα να συμμαχήσει με την Κίνα κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες. Πρέπει να σημειωθεί πως η Κίνα χρησιμοποίησε πολύ υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην προσπάθειά της να πείσει την Ε.Ε., ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στη συμμαχία με αυτήν, αλλά και ένδειξη πως αυξάνεται η πίεση που ασκεί στις Βρυξέλλες. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Λιου Χε, και ο επικεφαλής διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι πρότειναν τη σύναψη συμμαχίας, με αντάλλαγμα το περαιτέρω άνοιγμα των κινεζικών αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή