Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων ο ΟΟΣΑ

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων ο ΟΟΣΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα προ κρίσης επίπεδα αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταμνημονιακή εποχή, με έντονο μάλιστα προεκλογικό χαρακτήρα.

Σε αυτό το επίπεδο, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε χθες να χαιρετίσει την ανάδειξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο στη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων και της απασχόλησης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2018, για τις προοπτικές στην απασχόληση των κρατών-μελών του.

Αυτό βέβαια που απέφυγε να επισημάνει το υπουργείο είναι ότι ο ΟΟΣΑ τάχθηκε στη χθεσινή έκθεσή του υπέρ της «οργανωμένης αποκέντρωσης» των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να προσαρμόσουν κλαδικές συμφωνίες στους όρους των επιχειρήσεων.

Στην πράξη, ο Οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του στηρίζει τις επιχειρησιακές αποκεντρωμένες συμβάσεις, όπως έκανε άλλωστε και στην προ διμήνου έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Στη χθεσινή έκθεση μάλιστα, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι «ο συντονισμός και η οργανωμένη αποκέντρωση» βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην αγορά εργασίας, συνδυάζοντας ικανοποιητικά επίπεδα μη αποκλεισμού και ευκαμψίας. Στη διαδικασία αυτή, κεντρικό ρόλο παίζει και ο κοινωνικός διάλογος στους χώρους εργασίας, με στόχο τη βελτίωση των αποδοχών.

Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται, βέβαια, ότι «οι θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις επιδόσεις της αγοράς εργασίας» και εκτιμά ότι η αποδυνάμωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί «ισχυρό παράγοντα ανεπαρκούς και άνισης ανάκαμψης των αγορών εργασίας».

Στην έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων που συντονίζουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους τείνουν να σχετίζονται με χαμηλότερη μισθολογική ανισότητα και καλύτερα αποτελέσματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων», αν και παραδέχεται ότι μόλις ένας στους τρείς εργαζομένους καλύπτεται από κάποια σύμβαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη σημασία της επαναφοράς από τον Αύγουστο των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει. «Αυτές οι αρχές, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση, το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εκτιμά το υπουργείο. Αφήνει μάλιστα αιχμές και για τη Ν.Δ., αναφέροντας περιπαιχτικά αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα συστήσει και στον ΟΟΣΑ να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του… Οι οποίες βέβαια είναι ξεκάθαρα υπέρ των αποκεντρωμένων συμβάσεων, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι όροι των επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο ΟΟΣΑ πρότεινε για την Ελλάδα την υπό προϋποθέσεις εφαρμογή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τη διεύρυνσή τους με βάση και τις ευρύτερες συνθήκες εργασίας και σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, όχι όμως αυτόματα, καθώς και τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα αποτελείται από τους κοινωνικούς εταίρους και ανεξάρτητους φορείς, προκειμένου να συζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή