Εκτόνωση της έντασης αναζητεί το Μαξίμου

Εκτόνωση της έντασης αναζητεί το Μαξίμου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επίσημη κυβερνητική θέση ότι δεν τίθεται ζήτημα να διαταραχθούν η συμπόρευση των κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι τοποθετήσεις, υπό μορφήν σχεδόν απειλής, του μικρού κυβερνητικού εταίρου ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση για να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, εκτός αν αυτή γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, προκαλούν αντιδράσεις και ενεργοποιούν σενάρια διεργασιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέλησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Καμμένου και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η προγραμματική πολιτική συμφωνία των δύο εταίρων που οδήγησε στον σχηματισμό της κυβέρνησης παραμένει επίκαιρη και «θα ολοκληρώσουμε τη θητεία αυτής της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας».

Αναφορικά με το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας 180 ψήφων, ο κ. Τζανακόπουλος κινήθηκε σε λογική ισορροπίας ανάμεσα στις τοποθετήσεις του κ. Καμμένου αφενός και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αφετέρου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε χθες και ο κ. Νίκος Φίλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από το Σύνταγμα ορίζεται ότι ανάγκη υπερψήφισης διεθνούς συμφωνίας με 180 ψήφους υπάρχει μόνο όταν παραχωρούνται αρμοδιότητες της κυβέρνησης ή αρμοδιότητες που απονέμει το Σύνταγμα σε πολιτειακά όργανα σε διεθνείς οργανισμούς. Οπως πρόσθεσε, για τη συγκεκριμένη συμφωνία για το ονοματολογικό δεν υφίσταται η εν λόγω συνταγματική επιταγή. Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει ότι η πρόταση του κ. Καμμένου, ως πολιτική πρόταση, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν έρθει η ώρα.

Από το Μαξίμου επιθυμούν να χαμηλώσουν οι τόνοι και ο παρατεταμένος θόρυβος γύρω από τη συμφωνία για το ονοματολογικό και θα επιδιώξουν να στρέψουν την ατζέντα στο μέτωπο της οικονομίας, που θεωρούν ότι έχουν σημαντικό προβάδισμα στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια.

Πάντως, και παρά την κεντρική επιλογή να χαμηλώσουν οι τόνοι γύρω από τα σενάρια κυβερνητικής κρίσης που πυροδότησαν οι δηλώσεις Καμμένου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έδωσε χθες συνέχεια στη σχετική συζήτηση, χαρακτηρίζοντας (Ρ/Σ 247) τη στάση του επικεφαλής των ΑΝΕΛ επικίνδυνη για την κυβερνητική σταθερότητα. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ «βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη Ν.Δ. προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων». Και συνέχισε, σε σχέση με το ενδεχόμενο αποχώρησης του μικρού κυβερνητικού εταίρου από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να προκύψει ένα διαφορετικό σχήμα που θα επέτρεπε σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει χωρίς να μεσολαβήσει προσφυγή στις κάλπες. Ως εν δυνάμει σύμμαχο της κυβέρνησης σε μια τέτοια κατεύθυνση προσδιόρισε το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για συνεργασία πάνω σε ένα σαφές προγραμματικό πεδίο σύγκλισης. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα ακόμη σενάριο, αυτό της ψήφου ανοχής, που θα μπορούσε να αποτελέσει φόρμουλα για τη συνέχιση συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ χωρίς τη συμμετοχή των τελευταίων στην κυβέρνηση.

Αντίδραση του Ποταμιού

Πάντως, από την πλευρά του Ποταμιού η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος παρέπεμψε σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015, στην οποία το Ποτάμι χαρακτηριζόταν κόμμα που φτιάχτηκε κατ’ εντολήν συγκεκριμένων συμφερόντων και αναρωτήθηκε αν εκείνη η ανακοίνωση δεν ισχύει πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή