Πώς δρούσαν οι τσαντάκηδες στην Αθήνα

Πώς δρούσαν οι τσαντάκηδες στην Αθήνα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4.30 μ.μ. της 22ας Ιουνίου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών επιτηρούσαν έναν Ρουμάνο και τη σύντροφό του, που κατηφόριζαν πεζή την οδό Ερμού. Φτάνοντας στην πλατεία Μοναστηρακίου, ο άνδρας έβγαλε τον χάρτη της Αθήνας από το σακκίδιό του, τον άνοιξε διάπλατα και πλησίασε έναν τουρίστα που φωτογράφιζε την Ακρόπολη, προφασιζόμενος ότι ήθελε να του ζητήσει πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, η Ρουμάνα που τον συνόδευε έβαλε το χέρι της στην τσάντα του τουρίστα και προσπάθησε να του αφαιρέσει το πορτοφόλι. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη σκηνή επενέβησαν και πέρασαν χειροπέδες στον Ρουμάνο και τη συνεργό του. Η σύλληψή τους παρουσιάστηκε σαν μεμονωμένο, τυχαίο περιστατικό, η πραγματικότητα όμως ήταν αρκετά διαφορετική. Και οι δύο φέρονται να συμμετείχαν σε πολυμελή σπείρα αλλοδαπών –κυρίως Βουλγάρων και Ρουμάνων– που έκλεβαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα από τουρίστες στο εμπορικό, ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Οπως και αρκετοί ακόμα από τους συνολικά 49 συγκατηγορούμενούς τους, βρίσκονταν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο στο επίκεντρο μυστικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών με θύματα τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επιχειρήσεις για την εξάρθρωση της σπείρας ξεκίνησαν την 21η Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν τέσσερις μέρες αργότερα. Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και οκτώ ανήλικοι, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές και τους παρέπεμψε στον ανακριτή. Μετά την απολογία τους, όλοι εκτός από τους ανηλίκους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Οπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης, τη δράση της σπείρας στο κέντρο της πρωτεύουσας είχαν εγγράφως καταγγείλει ιδιώτες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι συλλόγων, η Γενική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, ενώ πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διατάξει έρευνα για την «έξαρση του φαινομένου των κλοπών στο κέντρο της Αθήνας».

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών διαπιστώθηκε ότι οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι κλέφτες, μέλη της σπείρας, συγκεντρώνονταν κάθε πρωί στην πλατεία Συντάγματος και τον σταθμό μετρό «Ακρόπολη». Χωρίζονταν σε ομάδες των 2 έως 6 ατόμων και αναζητούσαν τα θύματά τους, στον πεζόδρομο της Ερμού, στην πλατεία Μοναστηρακίου, στην Πλάκα και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Για να μην κινούν υποψίες, παρίσταναν τους τουρίστες: φορούσαν ψάθινα καπέλα και σακίδια πλάτης, ενώ κρατούσαν χάρτες της Αθήνας. Συνεργοί τους έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης. Κατέγραφαν τις κινήσεις των ένστολων αστυνομικών και ενημέρωναν τις ομάδες «κρούσης».

Αυτοψία στην περιοχή

Την 1η Μαρτίου, πρώτη μέρα της έρευνας, οι μυστικοί αστυνομικοί εντόπισαν στην οδό Ερμού τρία αρχηγικά μέλη της σπείρας, ανάμεσα στα οποία και τον Αιγύπτιο «εγκέφαλο». Οπως διαπίστωσαν, οι τρεις ύποπτοι έκαναν αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν υποψήφια θύματα και να βεβαιωθούν ότι δεν περιπολούσαν ένστολοι αστυνομικοί. Δέκα λεπτά αργότερα, υπέδειξαν σε πέντε γυναίκες συνεργούς τους ένα γκρουπ τουριστών, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες. Τα όσα ακολούθησαν αποτυπώνονται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα: «Εκμεταλλευόμενοι ολιγόλεπτη στάση των τουριστών, η Yonka D. (σ.σ.: πρόκειται για μέλος της σπείρας) έβγαλε από την τσάντα της έναν τουριστικό χάρτη και προσέγγισε άνδρα, μέλος του γκρουπ, ρωτώντας τον στα αγγλικά και δείχνοντάς του στον χάρτη συγκεκριμένο σημείο. Ταυτόχρονα, ακριβώς πίσω του η Magdalena M. ακούμπησε το χέρι της στην τσάντα του. Ομως η γυναίκα ξεναγός αντιλήφθηκε την κίνηση και ειδοποίησε τον άνδρα, ο οποίος γύρισε και την απώθησε».

Στα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτεται, τέλος, ότι η σπείρα στρατολογούσε νέα μέλη, τα οποία αναλάμβαναν βοηθητικό, περιφερειακό ρόλο αντί ημερήσιας αμοιβής που κυμαινόταν από 20 έως 50 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή