Το ΝΒΑ αλλάζει με τους Ουόριορς

Το ΝΒΑ αλλάζει με τους Ουόριορς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι πλέον κρυφό πως οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ. Εχοντας κερδίσει τρία πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δυναστεία των «πολεμιστών» έχει μόλις ξεκινήσει και ήδη εκφράζονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει αυτή η εκτός συναγωνισμού μονοκρατορία, σε ένα ήδη άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μόλις προχθές το βράδυ, οι Καλιφορνέζοι υπέγραψαν με τον All-Star σέντερ, Ντεμάρκους Κάζινς, μονοετές και άκρως… οικονομικό συμβόλαιο αξίας 5,3 εκατ. δολ. και πλέον… από τον Ιούλιο όλοι γνωρίζουν τον πρωταθλητή και του 2019.

Η μεταγραφή του Κάζινς στους Ουόριορς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από παίκτες και δημοσιογράφους αλλά και από τη φίλαθλη κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Ομως, τα αίτια της πολιτικής αυτής θα πρέπει να τα αναζητήσουν στα γραφεία του ΝΒΑ στη Νέα Υόρκη και στον κομισάριο Ανταμ Σίλβερ. Τη σεζόν 2014-2015, το ΝΒΑ υπέγραψε τηλεοπτικό συμβόλαιο με τα αμερικανικά δίκτυα ESPN και TNT, του οποίου η αξία υπολογίζεται στα 24 δισ. δολ. Η συμφωνία αυτή άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση του πλανήτη και έχει εκτοξεύσει τα συμβόλαια των παικτών αλλά και το salary cap (το όριο των χρημάτων που κάθε ομάδα του ΝΒΑ μπορεί να διαθέσει για συμβόλαια παικτών). Το καλοκαίρι του 2016, το salary cap εκτινάχθηκε από τα 70 στα 94 εκατ. και αυτό το εκμεταλλεύθηκε πολύ έξυπνα ο γενικός διευθυντής των Ουόριορς, Μπομπ Μάιερς.

Υστερα από την απίθανη ανατροπή των Κλίβελαντ Καβαλίερς στους τελικούς του 2016 κόντρα στους Ουόριορς (από 3-1 σε 3-4), οι πρωταθλητές Δύσης έπεισαν τον MVP του 2014, Κέβιν Ντουράντ, να υπογράψει. Το αποτέλεσμα ήταν δύο τίτλοι σε δύο αγωνιστικές περιόδους. Το καλοκαίρι του 2018 φαινόταν πως το «ταξίδι» των Ουόριορς προς το «three-peat» θα ήταν πιο δύσκολο με τον ερχομό του Λεμπρόν Τζέιμς στο Λος Αντζελες αλλά οι Ουόριορς υπέγραψαν με τον θηριώδη σέντερ Ντεμάρκους Κάζινς.

Το ΝΒΑ πλέον τείνει να γίνει πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, καθώς η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των Ουόριορς και οποιασδήποτε άλλης ομάδας του ΝΒΑ μεγαλώνει και ξεφεύγει από τα όρια του συναγωνισμού. Η ομάδα του Στιβ Κερ διαθέτει πέντε All-Stars, στην αρχική πεντάδα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ενώ καμία άλλη ομάδα δεν έχει στο ρόστερ της πάνω από δύο. Πλέον, ο ανταγωνισμός εξαφανίζεται και κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις στη δημοφιλία του πρωταθλήματος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ακόμα και τη δεκαετία του 1990 που ο Μάικλ Τζόρνταν κατέκτησε έξι πρωταθλήματα με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, οι υπόλοιπες ομάδες ήταν άκρως ανταγωνιστικές.

Το ΝΒΑ αλλάζει και ο ανταγωνισμός εξαφανίζεται. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει βοηθήσει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου να εξελιχθεί αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν το πρωτάθλημα μεταμορφωθεί σε παράσταση για έναν ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή