ΗΠΑ: Τέλος στα μέτρα υπέρ μειονοτήτων στην εκπαίδευση

ΗΠΑ: Τέλος στα μέτρα υπέρ μειονοτήτων στην εκπαίδευση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναιρώντας την πολιτική τής προεδρίας Ομπάμα υπέρ της πολυφυλετικής εκπαίδευσης, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα ενθαρρύνονται πλέον τα αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπ’ όψιν το φυλετικό κριτήριο στην επιλογή των σπουδαστών τους. Η σχετική οδηγία της προηγούμενης κυβέρνησης περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 24 αποφάσεών της που καταργήθηκαν, καθώς κρίθηκαν «μη αναγκαίες, ξεπερασμένες, ασύμβατες με την υπάρχουσα νομοθεσία ή απρόσφορες», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Η οδηγία της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ των θετικών διακρίσεων, προς όφελος παιδιών που προέρχονται από φυλετικές μειονότητες, είχε στόχο να διατηρήσει και να ενισχύσει τον πολυφυλετικό χαρακτήρα των αμερικανικών σχολείων και πανεπιστημίων. Αν και δεν είχε ισχύ νόμου, προστάτευε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε περιπτώσεις νομικών διώξεων από την πλευρά γονέων λευκών, κυρίως, σπουδαστών που δεν γίνονταν δεκτοί από τα εν λόγω ιδρύματα και προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη. Με την απόφαση που ανακοίνωσε ο Σέσιονς, η Αμερική επιστρέφει στην εποχή του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος επίσης αποθάρρυνε τις θετικές δράσεις υπέρ των φυλετικών μειονοτήτων στην εκπαίδευση.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ έλαβε χώρα ύστερα από τον θόρυβο που προκάλεσαν στα μέσα ενημέρωσης δικαστικές διαμάχες και ιδιαίτερα η προσφυγή της ένωσης «Σπουδαστές για Δίκαιες Εγγραφές» εναντίον του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η προσφυγή ζητεί να καταργηθούν οι ποσοστώσεις που περιορίζουν σε ένα ορισμένο ποσοστό τους ασιατικής καταγωγής Αμερικανούς, οι οποίοι γίνονται δεκτοί από το διάσημο ίδρυμα. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι δεν εννοεί να αλλάξει πολιτική στο φυλετικό ζήτημα, παρά τη νέα οδηγία της κυβέρνησης Τραμπ. Την αποδοκιμασία τους για την κυβερνητική απόφαση εξέφρασαν ενώσεις εκπαιδευτικών και κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Εστία έντασης

Η διαμάχη γύρω από το θέμα των εγγραφών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήρθε να προσθέσει άλλη μία εστία έντασης ενόψει της κρίσιμης απόφασης, που καλείται να λάβει ο πρόεδρος Τραμπ για την πλήρωση μιας κενής έδρας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μέχρι τώρα, η δημόσια συζήτηση είχε επικεντρωθεί στις θέσεις των υποψηφίων για το κρίσιμο αυτό αξίωμα γύρω από τις αμβλώσεις και τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στην ασφάλιση υγείας, αλλά η προσθήκη του εκπαιδευτικού-φυλετικού ζητήματος διευρύνει το πεδίο της διαβούλευσης.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άλλους τρεις υποψηφίους για τη θέση που άφησε κενή ο δικαστής Αντονι Κένεντι, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Ο Κένεντι ήταν ο δικαστής που είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του 2011, η οποία έκρινε νόμιμες τις θετικές διακρίσεις υπέρ των μειονοτήτων στην εκπαίδευση, είχε μάλιστα γράψει και το σκεπτικό της απόφασης. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του για την αντικατάσταση του Κένεντι την επόμενη εβδομάδα, επιλογή, η οποία πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή