Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων» (βίντεο)

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων» (βίντεο)

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ιστορική και μεγάλη επιτυχία» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup,   στο πλαίσιο της προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, έπειτα από αίτημα του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, οριστικά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα μνημόνια, που οι δικές σας κυβερνήσεις έβαλαν τον τόπο. Εκεί που απέτυχαν οι δικές σας κυβερνήσεις, η δική μας πέτυχε» τόνισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς όπως είπε «μου κάνετε δώρο να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας».

Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη στάση του κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, ότι «επιθυμεί διακαώς την περικοπή των συντάξεων». «Τρέμετε στην πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί «κρυφή φαντασίωση και απεγνωσμένη επιθυμία» της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε:

«Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Τι παραλάβαμε και που βρισκόμαστε σήμερα; Η μέρα με τη νύχτα. Εκεί που υποτίθεται ότι χτίζατε το success story στα δημοσιονομικά, από την άλλη είχατε βάλει την υπογραφή σας για πλεονάσματα 4,5% που δεν καταφέρατε ποτέ ούτε καν να τα προσεγγίσετε. Και συνειδητά παραμυθιάζατε του Ελληνες πολίτες λέγοντας ότι ήμασταν ένα βήμα από την έξοδο από τα μνημόνια ενώ οι εκθέσεις των δανειστών έλεγαν το αντίθετο» τόνισε ο κ. Τσίπρας

«Η κατάσταση που βίωσε η χώρα για μια οκταετία τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα και αυτό δυσκολεύεστε να το χωνέψετε και αντιδράτε σπασμωδικά για να γελάει ο κόσμος» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει τραβήξει τον δρόμο του μακριά από τις αγωνίες του λαού».

«Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων αλλά η πολιτική σας επιβίωση»

«Το τέλος των μνημονίων δεν είναι ένα σύνθημα, κάτι αόριστο, αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα θα πρέπει να δει απτά, στην καθημερινότητά του τα αποτελέσματα. Αλλά ξέρω κ. Μητσοτάκη, ότι σας ενοχλεί μία τέτοια προοπτική γιατί δεν αποτελεί κάποιο κριτήριο για εσάς η βελτίωση των συνθηκών της ζωής του ελληνικού λαού. Θέλετε να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καταστροφή» υπογράμμισε ο κ. Τσιπρας και συνέχισε:

«Είμαι βέβαιος κ. Μητσοτάκη ότι κατανοείτε τις θετικές προοπτικές, γιατί είστε νοήμων, αλλά θα περίμενα να είστε και θαρραλέος. Δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε καλύτερα, και όποιος δεν έχει πολιτικό σθένος, έχει πολιτικό θράσος, κάτι που αποδείξατε με την αδιανόητη επίθεσή σας στον κ.Μοσκοβισί».

«Θυμώσατε γιατί ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε σε πραγματικά δεδομένα, γιατί είπε ότι τα περί 4ου μνημονίου – που αποτελεί την προπαγανδιστική σας καραμέλα – είναι ψέμα, γιατί όσα είπε κατεδάφισαν τον πολιτικό σας αφήγημα. Και τον βγάλατε ψεύτη. Αφού είναι ψεύτης ο Τσίπρας, είναι ψεύτης και ο Μοσκοβισί και όλοι όσοι μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε ο κ. Μοσκοβισί. Αρα, είναι ψεύτης και ο Γιούνκερ που μίλησε για πεντακάθαρη έξοδο. Μόνο που σε αυτόν, είτε από ευγένεια, είτε από τακτ, δεν επιτεθήκατε» επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπερασπίζεται τα «στενά κομματικά του συμφέροντα» και ανέφερε:

«Εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό για τις πραγματικές σας προθέσεις. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων αλλά η πολιτική σας επιβίωση και η επιστροφή στην εξουσία. Και χάνετε την ψυχραιμία σας και εκτίθεστε».

«Ντροπιαστική στάση στο προσφυγικό»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ότι κρατά «την ίδια ντροπιαστική στάση» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το θράσος και ο κυνισμός σας δεν έχουν όρια. Κατηγορήσατε την Καγκελάριο Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε βρώμικες συναλλαγές. Πραγματικά δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας. Αυτοεξευτελίζεστε στα μάτια του ελληνικού λαού και στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτόν τον κατήφορο που οδηγείτε την παράταξή σας, δεν θα σας ακολουθήσουμε».

«Αναρωτιέμαι πόσα διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα και η στάση της συντηρητικής παράταξης αν εκλεγόταν πρόεδρος ο κ. Μεϊμαρακης, με τον οποίο είχα έντονη πολιτική αντιπαράθεση, πάντοτε με πολιτικά επιχειρήματα και του αναγνωρίζω ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Σε αντίθεση με την ντροπιαστική στάση που κρατάτε εσείς, εκείνος θα μου έλεγε ότι θα βάλουμε πλάτη για τις συντάξεις. Αλλά εσείς δεν το καταλαβαίνετε μπροστά στην παραζάλη σας να επιστρέψετε στην εξουσία» τόνισε.

«Είχατε μία ιστορική ευκαιρία, που αφορά το μέλλον της Ευρώπης, το προσφυγικό, να διαλέξετε την σωστή πλευρά της ιστορία, αλλά δεν την αξιοποιήσατε αλλά συνεχίζετε την αγαστή σύμπλευση με την ακροδεξιά εντός και εκτός συνόρων. Ταυτίζεστε με τον Ορμπαν και Κουρτς,  με την Ευρώπη – φρούριο, την Ευρώπη των λαϊκιστών και των εθνικιστών που δεν απειλούν μονάχα τις άξιες μας αλλά την ύπαρξη της Ευρώπης. Εχετε επιλέξει στρατόπεδο μόνο που είστε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας», ανέφερε.

«Η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων και εσείς αποδεικνύετε – δυστυχώς – ότι ακολουθείτε αυτόν τον δρόμο και θέλετε να καταγραφείτε στη συνείδηση των πολιτών ως απατεώνας γιατί είστε απλά – και θα το πω ευθέως – ένα πολιτικό κατασκεύασμα των πολιτικών ελίτ της χώρας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Διχάσατε τους Ελληνες σε ένα εθνικό θέμα»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δίχασε τους Ελληνες.

«Επιμένετε στο ψέμα και στη διαστρέβλωση και ταυτόχρονα ανοίξατε ίσως πιο επικίνδυνο μέτωπο, παρασυρόμενος από την ακροδεξιά ομάδα που ηγείται του κόμματός σας. Αποφασίσατε σε ένα εθνικό θέμα να διχάσετε τους Ελληνες. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες γιατί με τη στάση σας παίρνετε οριστικά διαζύγιο με ότι ονομάσατε φιλελευθερισμό και κεντροδεξιά. Προσωπικά ουδόλως με ενδιαφέρει αλλά αυτό που με αφορά και αφορά το μέλλον της χώρας είναι ότι υιοθετώντας το λόγο και τις πρακτικές μιας νέας εθνικοφροσύνης προσφέρετε κάλυψη στον εθνικισμό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Δεν λέω ότι οργανώνετε εσείς τις συγκεντρώσεις αλλά έχετε ευθύνη για αυτόν τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής».

«Η χώρα δεν είναι πια τσιφλίκι κανενός. Η Ελλάδα του χθες, της διαπλοκής και της διαφθοράς τελείωσε. Δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε τους Ελληνες στην αναξιοπρέπεια κα τη μιζέρια» κατέληξε ο Πρωθυπουργός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή