Ο πιο καλός ο μαθητής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι μιλούν τακτικά με πρέσβεις και αξιωματούχους ξένων χωρών το γνωρίζουν εδώ και καιρό. Οποιος, όμως, είχε την παραμικρή αμφιβολία για το ποιους προτιμούν οι δανειστές στο τιμόνι της χώρας δεν είχε παρά να παρακολουθήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος έκανε ό,τι μπορούσε για να στηρίξει το αφήγημα Τσίπρα, ότι τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα και ότι η στενή εποπτεία είναι παρόμοια με εκείνη που ισχύει και για άλλες χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα. «Το λέω δημόσια. Αυτό δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ», είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και άφησε ανοιχτό παράθυρο μήπως τελικά δεν υπάρξει μείωση των συντάξεων το 2019, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να κρατήσει τα προσχήματα, προειδοποιώντας ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την Ελλάδα.

Δεν εξήγησε, βεβαίως, ο κ. Μοσκοβισί –ο οποίος φιλοδοξεί του χρόνου να είναι πρόεδρος της Κομισιόν– γιατί Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, που πέρασαν από μνημόνια, δεν φορτώθηκαν με σκληρά μέτρα μετά το τέλος των προγραμμάτων τους, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα πρέπει να κάνει συνολικές περικοπές 5 δισ. ευρώ το 2019 και 2020. Ούτε αιτιολόγησε γιατί η απελευθερωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα όχι μόνον ελεύθερη να ακολουθήσει τη δική της οικονομική πολιτική δεν είναι, αλλά έχει και την υποχρέωση να πετύχει συγκεκριμένου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060) για 42 χρόνια!

Ο κ. Μοσκοβισί ήθελε να κάνει ένα πολιτικό δώρο στον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, η οποία, όπως ο επίτροπος είπε, κατάφερε να περάσει 450 μεταρρυθμίσεις –όσες καμιά άλλη μνημονιακή κυβέρνηση– χωρίς μάλιστα να ανοίξει μύτη. Χωρίς «αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα, πετροπόλεμο στους δρόμους και κουκουλοφόρους –φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ– να καίνε την Αθήνα. Και με 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίζουν με κλειστά μάτια κάθε απίθανη ρύθμιση που έφτανε στη Βουλή – ακόμη και μέτρα που έθιγαν κατάφωρα όλους εκείνους που ήλπιζαν στον κ. Τσίπρα επειδή υποσχόταν ότι θα τους προστατεύσει. Υπάρχει καλύτερη κυβέρνηση από τη σημερινή για τους μεγάλους της Ε.Ε.;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή