ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται τη «διακριτή» μακεδονική ταυτότητα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την διακριτή "Μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα» υποστήριξε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας για δεύτερη φορά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Η συμφωνία επαναβεβαιώνει και ενισχύει τη Μακεδονική ταυτότητα όσο ποτέ άλλοτε. Στην πράξη, η συμφωνία θα διαμορφώσει την ταυτότητα και θα υπερνικήσει την αιώνια αντιπαράθεση για τη γλώσσα και την ταυτότητα, θα ενταχθούμε στην ΕΕ, περιλαμβανομένων της δημοσίευσης εγγράφων και μεταφράσεων με αναγνωρισμένη τη Μακεδονική γλώσσα» υποστήριξε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος την πρώτη φορά αρνήθηκε να υπογράψει την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ διεμήνυσε ότι «ο πρόεδρος υποχρεούται βάσει του νόμου να υπογράψει το διάταγμα της κύρωσης της συμφωνίας για δεύτερη φορά».

Απαντώντας δε στη δήλωση Ιβανόφ ότι η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τη «Μακεδονία» σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι η ‘’Μακεδονία’’ ήταν σε μειονεκτική θέση πριν από τις διαπραγματεύσεις. «Η συμφωνία μας βάζει σε θέση ανεξαρτησίας. Είναι καιρός να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία υπερψήφισαν 69 βουλευτές, σε σύνολο 120, και πλέον θα δοθεί εκ νέου στον Ιβανόφ για να την υπογράψει, όπως πλέον υποχρεούται.

«Δεν υπάρχει καμία αλυτρωτική τάση προς την Ελλάδα» διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ