Αμπελομαγειρέματα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και η σημαντικότερη εργασία για τους αμπελουργούς είναι το χλωρό κλάδεμα. «Για βάλε νιους και σκάψε με, γέρους και κλάδεψέ με, βάλε γριές, μεσόκοπες να με βλαστολογήσουν, βάλ’ και κορίτσια ανύπαντρα να με κορφολογήσουν».

Μάιο και Ιούνιο οι αμπελουργοί βρίσκονται από το ξημέρωμα στο αμπέλι και βλαστολογούν και κόβουν κορφές για να δυναμώσουν τα σταφύλια. Τα φύλλα και τις κορφές τα αξιοποιούμε στις μαγειρικές μας. Νοστιμιά και οικονομία.

Αν έχετε φίλους που έχουν πρόσβαση σε αμπέλι, ζητήστε να σας φέρουν αμπελοκορφάδες. Αν όχι, αναζητήστε στην αγορά, έχουν στις λαϊκές ορισμένοι παραγωγοί. Και μην ξεχνάτε: η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή με κιμά αυγολέμονο, σαρδέλα, ροφός ή τσιπούρα με αμπελόφυλλα στον φούρνο, πίτα με αμπελόφυλλα, ριζότο με αμπελόφυλλα και κορφές. Αρνάκι και κατσικάκι με αμπελόφυλλα, ρολάκια με αμπελόφυλλα, κατσικίσιο τυρί με αμπελόφυλλα, αμπελοκορφές τουρσί κ.λπ. Ιούνιος στην Ελλάδα.

Πιλάφι με αμπελοκορφάδες και δυο λογιών ρύζι

1 μεγάλο μάτσο φρέσκες, τρυφερές αμπελοκορφάδες μαζί με τα φύλλα (πλυμένα και ψιλοκομμένα)/άνηθος όσος θέλουμε/1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο/1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα/1 φλιτζάνα ελαιόλαδο/2 φλιτζάνες ρύζι (μία κίτρινο και μία άσπρο – γλασέ)/λεμόνι/αλάτι/πιπέρι/λίγο κύμινο

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις κορφές με τα αμπελόφυλλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι. Μετά από 2 λεπτά ανακάτεμα, προσθέτουμε 4 φλιτζάνες νερό και το αφήνουμε να βράσει. Όταν έχει πιει το μισό ζουμί, προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και προσέχουμε να μην κολλήσει. Όταν φύγει όλο το ζουμί, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Κλείνουμε από πάνω και το καπάκι, για να φουσκώσει. Έτοιμο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή