«Εσπασε» το πτωτικό σερί στο Χ.Α.

«Εσπασε» το πτωτικό σερί στο Χ.Α.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θετική συνεδρίαση τον Ιούλιο είχε το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες πτώσης, με τον τζίρο να παραμένει απελπιστικά χαμηλός για μία ακόμα μέρα και τη μεταβλητότητα να δίνει το «παρών» σε αρκετούς τίτλους, υπογραμμίζοντας την επιμονή της επιφυλακτικότητας από την πλευρά των επενδυτών. Η αντίδραση, πάντως, ήταν αρκετά συντηρητική, αν συγκριθεί με αυτή των ευρωπαϊκών δεικτών, αν και ήρθε σε αντίθεση με την ελαφρά επιδείνωση της αγοράς ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε και πάλι πάνω από το 4% έπειτα από τρεις ημέρες παραμονής στα επίπεδα του 3,96%. Η απουσία των αγοραστών συνεχίζει να κρατά την όποια ανοδική κίνηση σε πολύ στενό εύρος, γεγονός που κρατά τον Γενικό Δείκτη «κολλημένο» σε ρηχά νερά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56%, στις 748,57 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε εύρος διακύμανσης μόλις… 5 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,34 εκατ. ευρώ και σε άκρως απογοητευτικά για τη συνέχεια επίπεδα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79%, στις 849,73 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έχει να αγγίξει τις 800 μονάδες από τα μέσα Μαΐου, εν μέσω της αναταραχής στην Ιταλία, με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα πλέον να διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η υπέρβαση του σκηνικού συναλλακτικής απαξίωσης είναι κατεπείγουσα, αλλά κάθε άλλο παρά πιθανή, ενόσω συνεχίζεται η ένδεια εξελίξεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit, η αδιαφορία των συμμετεχόντων δεν βοηθάει στις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για το Χ.Α. Ωστόσο, υπάρχουν τίτλοι που σταδιακά εισέρχονται σε ελκυστική περιοχή με βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές συστημικές πιέσεις στην αγορά.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ αποκτούν ενδιαφέρον στην περιοχή των 6,5 ευρώ ανά μετοχή, καθώς, όπως εκτιμά, έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί η μέχρι τώρα πίεση στην κερδοφορία από τα περιθώρια διύλισης. Επίσης, ο Μυτιληναίος έχει ενδιαφέρον στην περιοχή των 8 ευρώ ανά μετοχή όσο διατηρούνται οι τιμές του αλουμινίου πάνω από την περιοχή των 2.000-1.955 δολ. ανά μετοχή. Τέλος, η ΕΥΔΑΠ εισέρχεται σε ελκυστική ζώνη στα 5,4-5,20 ευρώ ανά μετοχή, με απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών μεγαλύτερη του 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή