Λασπομαχία στη Βουλή με ευθύνη Τσίπρα

Λασπομαχία στη Βουλή με ευθύνη Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα και με τη «λάσπη» να αποτελεί –όπως καταγγέλθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού– δομικό στοιχείο της, οδηγείται από χθες η ούτως ή άλλως σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει εντόνως προεκλογικό σκηνικό.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να απαντήσει στο δριμύ κατηγορώ σύσσωμης της αντιπολίτευσης έναντι της οικονομικής του πολιτικής, στη σκιά των συμφωνιών με τους θεσμούς για την περίοδο μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που προκάλεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με αντικείμενο ακριβώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των εταίρων, επιχείρησε να επαναφέρει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου ζητήματα που εντάσσονται στον χώρο της σκανδαλολογίας, επιτιθέμενος και προσωπικά στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Αρχικώς, δε, το έπραξε αυτό αξιοποιώντας δημοσιεύματα των ημερών που θεωρεί επιβαρυντικά για τον πολιτικό του αντίπαλο, σε σχέση με τη Νovartis και υποτιθέμενες συνομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. με ξένους αξιωματούχους.

«Τα υπόγεια του Μαξίμου θα αρχίσουν και πάλι να διακινούν λάσπη και βρώμικα σενάρια κατά των πολιτικών αντιπάλων. Και βέβαια, κύριε Τσίπρα, και σήμερα δεν μπορέσατε να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης. Και αφού διέψευσε ένα προς ένα αυτά τα δημοσιεύματα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται «προσωπικά πίσω από ένα χυδαίο παρακράτος», ενώ απάντησε ευθέως σε μία ακόμα επίθεση του κ. Τσίπρα προς τη σύζυγο του προέδρου της Ν.Δ. για θέματα φορολογικά και «πόθεν έσχες», λέγοντας ότι εξονυχιστικοί έλεγχοι στην κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατέδειξαν ότι ουδέν μεμπτόν υπάρχει εις βάρος της. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε και ζήτημα για πιθανά προβλήματα οικονομικής φύσεως συγγενικού προσώπου του πρωθυπουργού.

Εναντι αυτών, ο κ. Τσίπρας αφού αρχικώς κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προσκομίσει στοιχεία, εάν διαθέτει, στον εισαγγελέα, προκάλεσε αίσθηση καθώς όχι μόνο συνέχισε τις προσωπικές επιθέσεις του κατά του προέδρου της Ν.Δ., αλλά και διότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία έφθασε στο σημείο ουσιαστικά να μιλήσει με τρόπο που έδινε την αίσθηση υπόδειξης στις δικαστικές αρχές να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο σε στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία –όπως προφανώς υποστηρίζει η κυβέρνηση– είναι ενοχοποιητικά για στελέχη της Ν.Δ.: «Η υπόθεση Novartis απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Και φαντάζομαι ότι θα εξετάζουν εξονυχιστικά και τα mails του κ. Φρουζή προς τον κ. Μητσοτάκη και άλλα ενδεχομένως στοιχεία που δεν έχουν περιέλθει στο φως της δημοσιότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας αίσθηση και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι λίγη ώρα νωρίτερα, σε ανάλογου ύφους παρέμβασή του, και ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος μιλούσε για πιθανές επικείμενες φυλακίσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Πέραν τούτων, στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και αναφορές του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για «βαλίτσες με χρήματα που κυκλοφορούν».

Εν μέσω όλων αυτών, η χθεσινή μακρά διαδικασία στην Ολομέλεια χαρακτηρίστηκε επίσης και από την ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων μεταξύ των δύο αρχηγών, αλλά και από την επιλογή του πρωθυπουργού να αφήσει αναπάντητα ουσιαστικά δύο ζητήματα επί των οποίων προκλήθηκε να λάβει θέση: Πρώτον, αναφορικά με το αίτημα της Ν.Δ. για νομοθέτηση δικαιώματος Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές στον τόπο διαμονής τους και, δεύτερον, σχετικά με το εάν θα ματαιωθεί η σχεδιασθείσα νέα περικοπή των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή