Μητσοτάκης: Κυβέρνηση «θίασος» στο τιμόνι της χώρας

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση «θίασος» στο τιμόνι της χώρας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «υψηλοί τόνοι» που, κατά τα ειωθότα, επικρατούν στη Βουλή, όποτε διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτή τη φορά ήταν ακόμα υψηλότεροι. Σε μία συζήτηση που είχε έντονα χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ασκώντας σκληρή και κατά μέτωπο αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας εν γένει «οπερέτα» και «θίασο» την κυβέρνηση, άνοιξε όλη τη βεντάλια των ζητημάτων του δημοσίου βίου. Σαφώς και πιο κομβικό σημείο της ομιλίας του ήταν εκείνο που προανήγγειλε τροπολογία για να μη μειωθούν οι συντάξεις, απαντώντας ουσιαστικά με την πρωτοβουλία αυτή στον Αλέξη Τσίπρα, που τον είχε κατηγορήσει ότι «επιθυμεί διακαώς τις εν λόγω περικοπές». Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε το «μπαλάκι», λέγοντας πως οι περικοπές «δεν προβλέπονταν και ήταν εντελώς αχρείαστες», εγκαλώντας τελικά τον πρωθυπουργό για «θράσος». 

Ο λόγος του κ. Μητσοτάκη είχε έντονες αναφορές, ένεκα επετείου, και στο δημοψήφισμα του 2015, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν τρία χρόνια. Υπενθυμίζοντας το «διπλό νόμισμα του κ. Βαρουφάκη», ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε αναδρομή στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, χαρακτηρίζοντας την ημέρα «σημαδιακή» που έφερε «την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού». Ως κορωνίδα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τα capital controls, τα οποία, όπως είπε, «ζουν και βασιλεύουν». Προσέθεσε, δε, πως τίποτα από τα ανωτέρω «δεν πρόκειται να ξεχαστεί», καθώς οι επιπτώσεις «είναι ακόμα εμφανείς στην αγορά». Ενα άλλο σαφές χαρακτηριστικό της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν η συστηματική αποδόμηση του ιδίου του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στην ανακολουθία λόγω και έργων. Με όχημα και τον άνεμο των δημοσκοπήσεων που έχει φουσκώσει τα πανιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να πιέσει περαιτέρω τον πρωθυπουργό. Αρχικά τον ρώτησε αν τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε δηλώσει πως «θα δεσμεύσει τη χώρα με το υπερταμείο για 100 χρόνια», καταλήγοντας στους χαρακτηρισμούς «ψεύτης» και «ανίκανος».

Η προσωπική αποδόμηση είχε και αναφορές για τη σχέση του κ. Τσίπρα με τον ξένο παράγοντα. «Εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη εσείς που λέγατε “go back madame Merkel”», ανέφερε. Οσον αφορά τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως, «σύμφωνα με τον νόμο 4472 του 2017, που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα – Τσακαλώτου, η Ελλάδα δεσμεύεται για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. την επόμενη διετία» και ως εκ τούτου «δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή με μνημονιακά μέτρα». Από το κάδρο της σκληρής κριτικής δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Καμμένος «τη μία μέρα επέτρεψε σε Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν στις Πρέσπες και την επομένη λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση». Τέλος, κριτική ασκήθηκε και στον κ. Κοτζιά, καθώς, ενώ «μας είπατε ότι δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός».

«Eυρωπαϊκό μέτωπο»

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζοντας σελίδα, αναφέρθηκε στην «επόμενη μέρα», λέγοντας κάτι που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή. «Η Ν.Δ. είναι έτοιμη και αποφασισμένη να σχηματίσει μετά τις εκλογές ένα ευρύτερο μέτωπο, μια πραγματική εθνική σύνθεση, ένα ευρωπαϊκό μέτωπο δυνάμεων για να αναταχθεί η χώρα», είπε, δείχνοντας σαφώς και τις προθέσεις του για το μετεκλογικό σκηνικό που έχει στο μυαλό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή