Ζεεχόφερ: «Επιστροφή προσφύγων σε Ελλάδα – Ιταλία»

Ζεεχόφερ: «Επιστροφή προσφύγων σε Ελλάδα – Ιταλία»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ξεκάθαρος ότι οι πρόσφυγες που θα βρεθούν στα γερμανικά σύνορα ερχόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία θα πρέπει να επιστραφούν αντιστοίχως στην Αθήνα και στη Ρώμη ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη. Συγχρόνως, ο Χ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε συνάντηση με τους ομολόγους του, τον Ιταλό και Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, την επόμενη εβδομάδα στο Ινσμπρουκ, με σκοπό να κλείσει η θαλάσσια οδός της Μεσογείου και οι μεταναστευτικές ροές να μειωθούν σημαντικά.

Ο ίδιος μπορεί να πέταξε το μπαλάκι στην Αγκελα Μέρκελ λέγοντας πως οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι στα χέρια της, όπως ανέφερε σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή νωρίτερα χθες το πρωί, αλλά συγχρόνως δεν παρέλειψε να επαναλάβει πολλές φορές πως όσοι πρόσφυγες βρεθούν στα γερμανικά σύνορα ερχόμενοι από Ελλάδα και Ιταλία θα επιστραφούν άμεσα.

«Οι πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και στην Ελλάδα αλλά εμφανίζονται στα σύνορα της Γερμανίας θα μεταφέρονται σε “τράνζιτ” κέντρα και από εκεί θα επιστρέφονται στη Ρώμη και στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεεχόφερ μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, παρότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία συμφωνία με το Βερολίνο. Αυτήν τη στιγμή μόνο η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Οι συζητήσεις με τη Μαδρίτη και την Αθήνα θα ξεκινήσουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί και να μην υπάρχει συμφωνία μετά τον πρώτο γύρο. Ο ίδιος, όμως, παρατήρησε πως οι πρόσφυγες που φτάνουν από την Ισπανία δεν είναι πολλοί. «Τα τρία τέταρτα των προσφύγων που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία», είπε ο κ. Ζεεχόφερ χαρακτηριστικά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να πάρει μέτρα εις βάρος της Αυστρίας, αλλά ότι οι δύο χώρες θα δουλέψουν μαζί για να μειώσουν τη δευτερογενή μετανάστευση.

Ο 32χρονος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι οι προσωρινοί έλεγχοι σε εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν, όπως γίνονται και στην Αυστρία, «είναι δυστυχώς απαραίτητοι». Ο ίδιος ανέφερε πως με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η ανάγκη αυτή θα αναιρεθεί μέσω της ενίσχυσης του Frontex μεταξύ άλλων. Ο κ. Κουρτς, ο οποίος από την περασμένη Κυριακή έχει και τα ηνία της Ε.Ε., καθώς η Αυστρία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, επισήμανε επίσης πως ο Frontex πρέπει να αποκτήσει 10.000 άτομα προσωπικό όχι το 2027, αλλά το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή