Επενδυτές για Folli Follie αναζητεί η Rothschild

Επενδυτές για Folli Follie αναζητεί η Rothschild

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Folli Follie, είτε μέσω αναχρηματοδότησης υφιστάμενων ομολογιών είτε μέσω άλλου μοντέλου, φέρεται να αναζητεί στις διεθνείς αγορές η επενδυτική τράπεζα Rothschild. Η Rothschild προσελήφθη από την ελληνική εισηγμένη με επίσημη αποστολή την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του ομίλου, γεγονός που υποδηλώνει και έμμεση παραδοχή της ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων στη δομή, τη λειτουργία και τη χρηματοοικονομική και εμπορική του θέση στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Ομως αξιόπιστες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» αναφέρουν πως η Rothschild έχει αναλάβει και τον ρόλο της αναζήτησης επενδυτών.

Ειδικότερα φέρεται να αναζητεί κεφάλαια που υπό όρους θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενες ομολογιακές υποχρεώσεις του ομίλου, καθώς ορισμένες από τις συμβάσεις των ομολογιακών δανείων δίδουν το δικαίωμα στους ομολογιούχους να αξιώσουν άμεση πρόωρη αποπληρωμή των απαιτήσεών τους εις ολόκληρον σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Folli Follie.

Ομως η αναζήτηση της Rothschild ασφαλώς και δεν εξαντλείται σε αυτό το θέμα, καθώς εκτιμάται πως η συνολική αναδιοργάνωση και η προσπάθεια ανάταξης του ομίλου θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια.

Παράλληλα, η Alvarez & Marsal εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων και πάντως εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρώσει τον εξονυχιστικό επιτόπιο οικονομικό και νομικό έλεγχο σε όλα τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της Folli Follie στην Ελλάδα, το εξωτερικό και κυρίως στην Ασία, όπου και εντοπίζεται κατά πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δηλωθέντα ταμειακά διαθέσιμα, εμπορικό δίκτυο και κύκλο εργασιών και κερδοφορία του ομίλου. Ο εν λόγω έλεγχος, που στο εξωτερικό αποκαλείται Corporate Forensic Investigation και θεωρείται από κάποιους αυστηρότερη και πληρέστερη διαδικασία ακόμα και από τον τυπικό διαχειριστικό έλεγχο, είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση και του οικονομικού έλεγχου που διενεργεί η Ernst & Young. Μέτοχοι και πιστωτές εκτιμούν πως έπειτα από αυτή τη διαδικασία θα αναδυθεί μια πλήρης και καθαρή εικόνα για την οικονομική και εμπορική θέση της Folli Follie, ώστε να μπορέσει να «γυρίσει σελίδα».

Αυτά βέβαια όλα, ακόμα και υπό το βέλτιστο σενάριο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πως δεν θα υπάρξει ανατροπή από τις νομικές διαδικασίες που έχει εκκινήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις οποίες πλέον χειρίζεται ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην κλήση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης και των στελεχών της διοίκησής της σε απολογία για χειραγώγηση αγοράς (η προθεσμία της οποίας λήγει σήμερα Παρασκευή, αλλά αναμένεται να λάβει ολιγοήμερη παράταση έως την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη) και σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για μη παροχή στοιχείων εκ μέρους της Folli Follie, καθώς και στην κατάθεση αίτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία.

Το κατά πόσον όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να συντονιστούν, ώστε να παραγάγουν αποτέλεσμα που στο τέλος θα αφήσει μια βιώσιμη εταιρεία στην οποία θα είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν κεφάλαια νέοι επενδυτές, παραμένει προς εξακρίβωση. Για την ώρα, πάντως, πηγές της εταιρείας τονίζουν πως και το προσωπικό και οι πιστωτές και οι προμηθευτές της Folli Follie εξυπηρετούνται κανονικά και δεν εκτιμούν πως υπάρχει λόγος να ανησυχεί ουδείς εξ αυτών. Γεγονός είναι πως οι ομολογιακές υποχρεώσεις της περιόδου εξοφλήθηκαν, όπως λέγεται πως εξοφλήθηκαν και οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργαζομένους πληροφορείται η «Κ». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συντηρείται η νευρικότητα μεταξύ των ξένων συνεργατών, των προμηθευτών και ευρύτερα της εγχώριας αγοράς και των διεθνών για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή