Στήριξη από Πενς στη συμφωνία των Πρεσπών

Στήριξη από Πενς στη συμφωνία των Πρεσπών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμερικανική στήριξη στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και της γενικότερης προσέγγισης ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια εκδήλωσε, χθες το βράδυ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στα δύο διαδοχικά τηλεφωνήματα που είχε με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η τηλεφωνική συνομιλία του κ. Πενς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ κοινοποιήθηκε νωρίς χθες το απόγευμα από το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Πενς διάλεξε τη χθεσινή ημέρα, τυπικής αλλά και ουσιαστικής έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Αν και ήταν αναμενόμενο η Βουλή να συνεδριάσει χθες γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πως δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη χθεσινή ψηφοφορία πρακτικά επαναλήφθηκε το αποτέλεσμα της 20ής Ιουνίου, με 69 ψήφους (από τους 120) υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή τη φάση, ακόμη και αν ο κ. Ιβάνοφ αρνηθεί να επικυρώσει, η συμφωνία θεωρείται έγκυρη και μπορεί να αποσταλεί στο ΝΑΤΟ με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, του δεύτερου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα στην ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε και χθες ότι ο κ. Ιβάνοφ πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία. Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Ιβάνοφ, λέγοντας ότι είναι «υποχρεωμένος» να την εγκρίνει. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπονόησε, ακόμα, ότι η άρνηση του κ. Ιβάνοφ είναι στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας. «Από την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας, το Κοινοβούλιο έχει επικυρώσει 897 διεθνείς συμφωνίες, εκ των οποίων μόνο πέντε ολοκληρώθηκαν από τον πρόεδρο», είπε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Επανέλαβε πως «η συμφωνία επιβεβαιώνει και ενισχύει τη μακεδονική ταυτότητα όσο ποτέ πριν. Στην πράξη, η συμφωνία θα εδραιώσει την ταυτότητα και θα υπερκερασθεί ο διαρκής αγώνας για τη γλώσσα και την ταυτότητα και θα μπούμε στην Ε.Ε.».

Η ψηφοφορία αυτή συνιστά στην πραγματικότητα μία ακόμη «πρόβα» για τη δυνατότητα της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ χθες είπε (ΕΡΤ) ότι το δημοψήφισμα θα γίνει είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου (23 ή 30) είτε στις 7 Οκτωβρίου. Πρακτικά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα που έχει και η ελληνική κυβέρνηση. Από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι στην ελληνική Βουλή δεν θα έρθει τίποτε προς ψήφιση πριν από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2019. «Χρειάζονται περίπου 100 ημέρες από το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι το ερώτημα ίσως είναι: «Είστε υπέρ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;». Ο κ. Ζάεφ είπε ότι το πιο δύσκολο θέμα για τη δική του πλευρά κατά τη διαπραγμάτευση ήταν το erga omnes.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή