Επιστρέφει στη δράση μετά την πρόσκρουση η φρεγάτα «Κανάρης»

Επιστρέφει στη δράση μετά την πρόσκρουση η φρεγάτα «Κανάρης»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως επιχειρησιακή, έπειτα από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), είναι η φρεγάτα «Κανάρης» η οποία είχε ακινητοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την πρόσκρουση στη νησίδα Αταλάντη κοντά στην Ψυττάλεια. Δει δη χρημάτων, οι εργασίες αποκατάστασης του πολεμικού πλοίου έγιναν αποκλειστικά από το Π.Ν. Το πλέον δύσκολο σημείο της αποκατάστασης και εκείνο που αποτελούσε εξαρχής πονοκέφαλο για τους επιτελείς του Π.Ν. ήταν ο ανθυποβρυχιακός θόλος, ο οποίος είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, καθιστώντας τη φρεγάτα πρακτικά «τυφλή» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τελικά αξιοποιήθηκε υλικό που υπήρχε αποθηκευμένο, με αποτέλεσμα ο θόλος να συναρμολογηθεί από μηδενικής βάσης. Το εξωτερικό κέλυφος του θόλου αφαιρέθηκε από την παροπλισμένη φρεγάτα «Μπουμπουλίνα», που ανήκει στον ίδιο, ολλανδικής κατασκευής, τύπο με την «Κανάρης». Η αποκατάσταση της φρεγάτας αφενός αντικατοπτρίζει την υψηλή τεχνική κατάρτιση που έχει αποκτήσει το Π.Ν. (ελέω, κυρίως, της δημοσιονομικής στενότητας), αφετέρου την πίεση για αύξηση της παρουσίας ελληνικών μονάδων επιφανείας σε αποστολές στην Ανατολική και την Κεντρική Μεσόγειο.

Χθες, επίσης, υπογράφηκε σύμβαση ύψους σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 12 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Τα ιταλικής κατασκευής P2002JF θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα T-41D στα οποία εκπαιδεύονταν οι νέοι ίκαροι από το 1969. Τα πρώτα τέσσερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στην Π.Α. τον Σεπτέμβριο, ενώ έως το τέλος του 2018 θα έχουν παραδοθεί και τα υπόλοιπα οκτώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή