Διαφωνίες Μέρκελ – Ορμπαν για προσφυγικό

Διαφωνίες Μέρκελ – Ορμπαν για προσφυγικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι η Ουγγαρία αλλά η Ελλάδα, ακόμη και αν εκεί δεν καταγράφονται όλοι οι πρόσφυγες, τόνισε με έμφαση χθες στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και συνέχισε λέγοντας ότι η επαναπροώθηση μεταναστών πρέπει να γίνεται προς την Ελλάδα. Αναφερόμενος μάλιστα στον φράχτη που κατασκεύασε η χώρα του στα νότια σύνορά της, δήλωσε «καπετάνιος των συνόρων» που προστατεύει όχι μόνο την Ουγγαρία αλλά και τη Γερμανία.

Δύο κοσμοθεωρίες για το μεταναστευτικό και την Ευρώπη συγκρούστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιέγραψε μια Ευρώπη-φρούριο, περιχαρακωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η συνέντευξη Τύπου σημαδεύτηκε από ασυνήθιστα έντονες διαφωνίες. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στο Βερολίνο. «Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία».

Στον αντίποδα, ο Ορμπαν, ο οποίος από το 2015 έχει σταθεί απέναντι στη Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, είπε πως η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην ήπειρο. «Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους από την Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν», είπε.

Το κλίμα στη Γερμανία παραμένει τεταμένο, με τους Σοσιαλδημοκράτες να επιτίθενται στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο και επικεφαλής του SPD στην περιοχή Ρόγκερ Λέβεντς επεσήμανε ότι «ο Χορστ Ζεεχόφερ συμπεριφέρεται ως πολιτικός τζογαδόρος που ενδιαφέρεται κυρίως για το βαυαρικό εγώ του». Πιο γλαφυρή ήταν η αντίδραση ενός άλλου στελέχους του SPD, το οποίο δήλωσε στην εφημερίδα Welt, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του: «Εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δώσουμε μια μπουνιά στη μούρη του Ζεεχόφερ». Ωστόσο, φαίνεται ότι «καλή» θεωρεί τη λύση των κλειστών κέντρων ασύλου το 59% των Γερμανών. Μόνον οι μισοί, όμως, από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή