Αύξηση Τούρκων αιτούντων άσυλο στη Νορβηγία

Αύξηση Τούρκων αιτούντων άσυλο στη Νορβηγία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, σύμφωνα με τις Αρχές της Νορβηγίας, που ζητούν πίστωση χρόνου επειδή θέλουν να δουν την πρακτική άλλων χωρών στο ζήτημα. Ο Φρόντε Φόρφανγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης στη χώρα, δήλωσε ότι η πλειονότητα των αιτούντων διώκεται πολιτικά στην πατρίδα τους, εξαιτίας των σχέσεων με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι 245 Τούρκοι υπήκοοι έχουν καταφύγει στη Νορβηγία το 2018, ενώ εξ αυτών οι 142 έφτασαν στη χώρα τον Ιούνιο. Ο συνολικός αριθμός των Τούρκων που ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία το 2017 ήταν 164. Από τις Αρχές δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την αύξηση αυτή, αλλά ο Φόρφανγκ διευκρίνισε ότι στο παρελθόν οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν τύχει προστασίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, αναχώρησε χθες για τη Γαλλία η πρώτη ομάδα μεταναστών από ένα ιδιωτικό πλοιάριο διάσωσης, που είχε καταπλεύσει πρόσφατα στη Μάλτα, μετά τη συμφωνία ότι οι επιβάτες της λέμβου θα μοιραστούν μεταξύ πολλών χωρών. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανέφερε στο Twitter ότι ένας άγνωστος αριθμός μεταναστών, από τους 234 που επέβαιναν την περασμένη εβδομάδα στο «Lifeline», έφυγε χθες αεροπορικά για τη Γαλλία στο πλαίσιο ad hoc συμφωνίας μεταξύ εννέα χωρών για την κοινή ανάληψη ευθύνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή