Διεθνείς οργανώσεις κατά της Γαλλίας

Διεθνείς οργανώσεις κατά της Γαλλίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές άναψε η έκθεση για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, που παρουσίασε στο Κοινοβούλιο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και μερίδα βουλευτών κατήγγειλαν τις πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και σε συμμάχους της στον Κόλπο, που επεμβαίνουν στρατιωτικά, εδώ και τρία χρόνια, στον ολέθριο εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης, το 60% των παραγγελιών γαλλικών οπλικών συστημάτων το 2017 αφορούσε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Γαλλίας το 2017, καθώς παρέλαβε πολεμικό υλικό αξίας άνω του 1,38 δισ. ευρώ, κάτι που υπερβαίνει τα αντίστοιχα δεδομένα του 2016 και του 2015.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Εξοπλισμών (Obsarm) και μία άλλη διεθνής ΜΚΟ, η ACAT, καταγγέλλουν αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο στην ανελέητη εκστρατεία τους εναντίον των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι, στην Υεμένη, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Ο εκπρόσωπος της Obsarm, Τανία Φορτέν, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης για την πώληση όπλων και της κοινής θέσης της Ε.Ε., η οποία απαγορεύει τη μεταφορά όπλων προς χώρες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου». Ωστόσο, η Παρλί απέρριψε τις κατηγορίες.

Εξάλλου, τέσσερις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατήγγειλαν τη Γαλλία για τις πωλήσεις συστημάτων παρακολούθησης και καταστολής στο καθεστώς Σίσι της Αιγύπτου, που κατηγορείται για αθρόες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γαλλία είναι η τρίτη, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, χώρα του κόσμου σε εξαγωγές όπλων. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων, αρμάτων μάχης, συστημάτων πυροβολικού και εκρηκτικών σε αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή