Κόλαση στον συριακό Νότο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ανάπαυλα τεσσάρων ημερών, η συριακή και η ρωσική πολεμική αεροπορία επανήλθαν χθες σε ιδιαίτερα σφοδρούς βομβαρδισμούς των αντικαθεστωτικών ανταρτών, που εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και με το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδες πύραυλοι και βόμβες μεγάλης ισχύος εκτοξεύθηκαν εναντίον θέσεων των ανταρτών, «μετατρέποντας την περιοχή σε κόλαση». Προηγήθηκε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των ανταρτών και της Ρωσίας, στις οποίες μεσολάβησε η Ιορδανία.

Η Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της, ώστε να βρουν καταφύγιο οι Σύροι που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις βομβαρδισμένες περιοχές. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων από τη νοτιοδυτική Συρία ανέρχεται στις 320.000, εκ των οποίων περίπου 60.000 έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ιορδανία. Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην επαρχία Ντεράα, λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, προ δύο εβδομάδων, ενώ είχε προηγηθεί η εκκαθάριση άλλων θυλάκων των ανταρτών, στα περίχωρα της Δαμασκού και της Χομς. Η εκκαθάριση της περιοχής από τους αντάρτες έχει όχι μόνο συμβολική σημασία, αλλά και στρατηγική για το καθεστώς Ασαντ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η –υπό τον έλεγχό του– Συρία θα γίνει και πάλι αραβική χώρα πρώτης γραμμής, σε άμεση γειτνίαση με το Ισραήλ.

Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, ο κυβερνητικός στρατός προωθήθηκε σε τμήμα της επαρχίας, όπου οι αντάρτες υποχρεώθηκαν να συνθηκολογήσουν, σφίγγοντας τον κλοιό στην ίδια την πόλη της Ντεράα, η οποία έχει διχοτομηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες. Εάν πέσει η Ντεράα, ο μόνος μεγάλος θύλακος που θα απομείνει υπό τον έλεγχο των φιλοδυτικών αντικαθεστωτικών θα είναι το Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία – εξαιρουμένων των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Η περιοχή της Ντεράα είχε κηρυχθεί «ζώνη αποκλιμάκωσης» τον περασμένο χρόνο, ύστερα από συμφωνία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ιορδανών. Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει το καθεστώς Ασαντ και τους συμμάχους του να μην προχωρήσουν σε επίθεση, αλλά, όταν αυτή εκδηλώθηκε, δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τους πολιορκημένους αντάρτες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή