Αποψη: Τα παιδιά των Παραθύρων

Αποψη: Τα παιδιά των Παραθύρων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες από την ημέρα που, η εθνική μπάσκετ διασταυρώθηκε με την απαξίωση. Τη στιγμή που ο Γιάννης Αθηναίου εκτελούσε τους Βρετανούς στο Λέστερ, στην πρεμιέρα του άγνωστου τοπίου των Παραθύρων και γέμιζε τα στήθη των επιστρατευμένων διεθνών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αυτοπεποίθηση, τα ραδιόφωνα στέναζαν από τα σχόλια των ακροατών για τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την Ευρωλίγκα. Βλέπετε για πρώτη φορά στην ιστορία, η Εθνική κλήθηκε να αγωνιστεί την ίδια στιγμή που οι σύλλογοι έδιναν τον δικό τους πόλεμο. Ταυτόχρονα! Ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε άλλα σχέδια τότε. Κι έχει ακόμα.

Μερικούς μήνες μετά, αυτό που κατ’ αρχάς κρίθηκε ως μισαλλοδοξία της FIBA, η θεσμοθέτηση των Παραθύρων, δικαιούται να λογίζεται ως μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία, για το μπάσκετ, για την κάθε χώρα, για την παραγωγική διαδικασία της. Οι φόβοι αποκλεισμού μεγάλων και παραδοσιακών δυνάμεων λόγω της απουσίας των NBAers (που φειδωλά παρουσιάζονται στις Εθνικές ακόμα και τα καλοκαίρια), καταρρίφθηκαν.

Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν άδεια γήπεδα συγκρούστηκαν με την αληθινή εικόνα, που έδειξε εξέδρες γεμάτες. Κυρίως όμως, τα Παράθυρα, πέτυχαν τον στόχο τους: ανέδειξαν νέα πρόσωπα. Φωνές ενθουσιασμού ακούστηκαν για το 6-0 της Εθνικής στον πρώτο γύρο με παίκτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσαν ούτε από… συνέντευξη για να φορέσουν τη φανέλα των Ανδρών.

Το ελληνικό μπάσκετ, μέσα από αυτή τη διαδικασία, έφερε στο φως τους μεσαίου βεληνεκούς παίκτες που άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. «Υπάρχει μέλλον» φώναξαν αυτοί, έστω κι αν κάποιοι, όπως ο ηρωικός Μαργαρίτης, των 35 Δεκεμβρίων, έφτασε λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση για να κάνει ντεμπούτο. Η Ελλάδα είναι το ζωντανό παράδειγμα της επίδρασης που μπορούν να έχουν τα Παράθυρα, όπως φυσικά και η Ισπανία, που παρότι συνάντησε ίδια προβλήματα, θριάμβευσε, με αποτέλεσμα ο Βάσκεθ, να δακρύσει ενώπιον των δημοσιογράφων, επειδή φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής μπροστά στον γιο του.

Η Ευρωλίγκα, βέβαια, θα συνεχίσει τον χαβά της και την επόμενη σεζόν. Και στα πιο κρίσιμα ματς που ακολουθούν για την πρόκριση, οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα είναι απόντες. Σημασία έχει ότι οι εθνικές ομάδες ζωντάνεψαν και τα Παράθυρα πρόσφεραν αυτήν την ευκαιρία. Κι εμείς τουλάχιστον, εδώ στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή