Επιμένει η Ρώμη στη μείωση των φόρων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Επιμένει η Ρώμη στη μείωση των φόρων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την οικονομία, προχωρώντας σε μείωση των φόρων και θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδήματα. Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία σε διεθνή μέσο, συγκεκριμένα στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, είπε πως η μείωση των φόρων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πάνε χέρι χέρι για να γίνουν αλλαγές στο σύστημα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν θα περάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ικανοποιώντας τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η υλοποίηση των προεκλογικών υποχρεώσεων του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού που σχημάτισαν τον περασμένο μήνα, αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες. Προβλέπεται, επίσης, να επιδεινώσει το κλίμα στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, προκαλώντας άνοδο του κόστους δανεισμού στην υπ’ αριθμόν 3 μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία όμως επιβαρύνεται από χρέος που φθάνει το 132% του ΑΕΠ. Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως είναι απαραίτητη η επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, ζητώντας την περασμένη εβδομάδα ακόμη μεγαλύτερη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος.

«Η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης θα έρθει από τη σταδιακή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και πρώην καθηγητής Οικονομικών. «Για να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο πρέπει να λάβουμε μέτρα και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και τους φόρους», προσέθεσε ο ίδιος. Τόνισε, επίσης, πως η οικονομική πολιτική θα διαφέρει από αυτήν που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι σε ό,τι αφορά δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό των μέτρων που θα ληφθούν.

Οταν ο κ. Τρία ερωτήθηκε για τον κίνδυνο υποβάθμισης της ιταλικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης, είπε πως από τα δεδομένα και τις προσομοιώσεις, που είναι γνωστά σε διεθνές επίπεδο, κάτι τέτοιο «δεν δικαιολογείται». Δήλωσε, επίσης, πως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί από την Ε.Ε. ο αποκλεισμός ορισμένων επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Εως τα τέλη του 2018, η Ιταλία αναμένεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 130,8% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή