Κοινοπραξία Boeing-Embraer για την κατασκευή μικρότερων αεροσκαφών

Κοινοπραξία Boeing-Embraer για την κατασκευή μικρότερων αεροσκαφών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δημιουργία κοινοπραξίας με τη βραζιλιάνικη Embraer ανακοίνωσε χθες η Boeing, ύψους 4,75 δισ. δολαρίων. Με αυτήν την κίνηση, ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής θα ενισχύσει το οπλοστάσιο του σε νέο πεδίο ανταγωνισμού που έχει ανοίξει με την Airbus: την κατασκευή μικρότερων αεροσκαφών. Με βάση τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας, η Boeing θα ελέγχει το 80% της κοινοπραξίας και η Embraer το υπόλοιπο 20%. Στην κοινοπραξία θα περιλαμβάνονται οι μονάδες κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών και παροχής υπηρεσιών συντήρησης του βραζιλιάνικου ομίλου. Ο διευθύνων σύμβουλος Πάολο Σεζάρ ντε Σούζα ε Σίλβα σχολίασε ότι η Embraer θα αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές. Στα σχέδια των δύο ομίλων είναι, επίσης, να δημιουργήσουν δεύτερη κοινοπραξία στον τομέα ανάπτυξης αμυντικού εξοπλισμού. Στην περίπτωση της Boeing, η συνεργασία με την Embraer τής δίνει πρόσβαση σε ένα εργατικό δυναμικό με προσόντα και ταλέντο, αλλά και σε μονάδες παραγωγής με χαμηλότερο εργατικό κόστος.

Οι Boeing και Embraer συζητούν εδώ και χρόνια την πιθανότητα μιας μεταξύ τους συμφωνίας, αλλά οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν όταν γνωστοποιήθηκε πως η ευρωπαϊκή Airbus ετοιμάζεται να συνεργαστεί με την καναδική Bombardier για την ολοκλήρωση των αεροσκαφών C Series. Βάσει των όρων της C Series Aircraft Limited Partnership, δρομολογείται η κατασκευή μοντέλων αεροσκαφών με χωρητικότητα 100 με 150 θέσεων. Την επόμενη 20ετία σχεδιάζεται η ολοκλήρωση 6.000 τέτοιων αεροσκαφών. Επί σειράν ετών, η Boeing και η Airbus είχαν επικεντρωθεί στην κατασκευή μεγάλων αεροσκαφών, αλλά σήμερα φαίνεται να στρέφονται στην αγορά των μικρότερων μοντέλων, ενόψει του εντεινόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα. Η Commercial Aircraft Corporation είναι ένας όμιλος αεροναυπηγικής που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος, καθώς το Πεκίνο ήθελε να περιορίσει την εξάρτησή του από Boeing και Airbus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή