Ο… σύντροφος οδηγεί τα ωάρια στην κατάψυξη

Ο… σύντροφος οδηγεί τα ωάρια στην κατάψυξη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταψύξτε τα ωάριά σας και απελευθερώστε την καριέρα σας», ανέφερε άρθρο του Bloomberg Businessweek το 2014. Ηταν η χρονιά που το Facebook και στη συνέχεια η Apple άρχισαν να προσφέρουν το πάγωμα των ωαρίων ως μπόνους στις υπαλλήλους τους. Εκατοντάδες άρθρα άποψης ακολούθησαν, συζητώντας για το κόστος και τα καλά της «αναβολής της τεκνοποίησης» στο όνομα της επαγγελματικής εξέλιξης.

Στα χρόνια που πέρασαν πολλές γυναίκες κατέψυξαν τα ωάριά τους. Πολλές είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο η απόφαση λίγο έχει να κάνει με την εργασία, τουλάχιστον σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σε συνεντεύξεις τους, 150 Αμερικανίδες και Ισραηλινές οι οποίες είχαν υποβληθεί σε έναν κύκλο εξωσωματικής, ο σχεδιασμός της καριέρας ήλθε ως πρωτεύων παράγοντας ακριβώς δύο φορές. Αντιθέτως, οι περισσότερες γυναίκες εστίασαν σε ένα άλλο ζήτημα. Δεν είχαν βρει ακόμη τον ιδανικό άνδρα για να φτιάξουν οικογένεια.

«Το στερεότυπο ότι αυτές οι φιλόδοξες γυναίκες καριέρας καταψύχουν τα ωάριά τους για την καριέρα τους δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια στους καιρούς που ζούμε», επισημαίνει η Μάρσια Ινχόρν, ιατρική ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Ισπανία.

Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στα μέσα ή στα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους έχουν τακτοποιημένες σταδιοδρομίες τη στιγμή που πάνε στην κλινική, διαπιστώνει η μελέτη. «Δεν κατέψυξαν τα ωάριά τους για να εξελιχθούν επαγγελματικά. Αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της συντροφικότητας». Αυτό συνέβαινε ακόμη και όταν οι εταιρείες κατέβαλλαν το κόστος της διαδικασίας.

Αν μια μοναχική γυναίκα, που πλησιάζει τα σαράντα χρόνια ζωής, μπορεί να νιώθει άσχημα καθώς παγώνει τα ωάριά της επειδή δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί μοναδική περίπτωση. Αυτό το εύρημα ήταν κοινό και σε άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι η έλλειψη συντρόφου που κάνει τις γυναίκες να παγώνουν τα ωάριά τους.

Οι συμμετέχουσες στη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, έρχονται από επτά διαφορετικές κλινικές γονιμότητας. Στις ΗΠΑ οι γυναίκες ζούσαν σε πόλεις της ανατολικής ακτής ή στην περιοχή του Κόλπου. Η ηλικία τους κυμαινόταν από τα 29 χρόνια μέχρι τα 42 έτη, ενώ τα τρία τέταρτα ήταν ανάμεσα στα 35 και τα 39 χρόνια.

Από τις συμμετέχουσες το 85% ήταν εργένισσες και οι περισσότερες ήταν ετερόφυλες. Για περισσότερες από τις μισές εργένισσες ήταν η αβεβαιότητα του πότε θα βρουν τον ιδανικό άνδρα για να χτίσουν οικογένεια που τις έφερε στην κλινική, όπως τόνισαν στους ερευνητές. Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα είχε οδηγηθεί εκεί λόγω διαζυγίου. Αυτή ακολουθούνταν από μια μικρότερη ομάδα αποτελούμενη από γυναίκες οι οποίες επρόκειτο να μεταβούν στο εξωτερικό και το θεώρησαν καλή ιδέα να καταψύξουν τα ωάριά τους πρώτα. Ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας ήταν ο λιγότερο κοινός παράγοντας όσον αφορά την κατάψυξη των ωαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή