Η περιπέτεια είναι εκεί έξω

Η περιπέτεια είναι εκεί έξω

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 6ο λεπτό του τελευταίου βίντεο που ανέβασε στο YouTube με τίτλο «Πώς να κάνετε ταξίδια με 100 ευρώ: ΣΟΦΙΑ», βλέπουμε τον Αλέξανδρο να κάθεται σε ένα εστιατόριο για να τσιμπήσει κάτι και να λέει στην κάμερα που έχει τοποθετήσει απέναντί του: «Εχουμε, λοιπόν, έναν Ουκρανό που μένει Ελλάδα, ο οποίος είναι στη Βουλγαρία και τρώει μπουρίτο. Α, καλά…». Είναι πάντα χαριτωμένη η στιγμή που συνειδητοποιείς το μέγεθος της τρέλας που κάνεις.

Ο 23χρονος Αλέξανδρος Πονομάροφ γεννήθηκε πράγματι στην Ουκρανία, αλλά περίπου στα 10 του βρέθηκε στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη μαμά του που είχε έρθει στη χώρα μας για να εργαστεί. Σήμερα βρίσκεται στο 5ο έτος της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, χορεύει ερασιτεχνικά και συγκλονιστικά (ξεχώρισε πέρυσι στο «So you think you can dance», ενώ τον Μάιο χόρεψε στο TEDxAuth) και επιπλέον συνδυάζει την αγάπη του για το βίντεο, τη φωτογραφία και την περιπέτεια ταξιδεύοντας μόνος σε διάφορους προορισμούς, με 100 ευρώ στην τσέπη, και καταγράφοντας την εμπειρία του σε μια συναρπαστική σειρά ταξιδιωτικών vlogs που έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό.

Η περιπέτεια είναι εκεί έξω-1

Η ιδέα προέκυψε τα Χριστούγεννα που έκανε δώρο στη μητέρα και στη θεία του μια… εξάωρη βόλτα στη Ρώμη. Πήγαν το πρωί, γύρισαν το απόγευμα, με κόστος εισιτηρίων για δύο άτομα 40 ευρώ. Σύνολο! Τους είχε γράψει αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα κινηθούν, πού θα φάνε, πού θα πιουν καφέ και θα βρουν ωραίο γλυκό και με ποιο μέσο θα επιστρέψουν στο αεροδρόμιο. Οι δύο γυναίκες το καταδιασκέδασαν και κάπως έτσι ο Αλέξανδρος άρχισε να επεξεργάζεται το concept μιας σειράς βίντεο για φθηνά, αλλά «γεμάτα» ταξίδια. Αλλωστε, είχε ταλέντο να ξετρυπώνει προσφορές. «Παρακολουθώ κάποια συγκεκριμένα αεροπορικά σάιτ και μπλογκς. Να, τώρα κοιτάω για Μύκονο μέσα στον Ιούλιο και βρήκα εισιτήριο με 16 ευρώ», λέει ο ίδιος στην «Κ» σε ένα διάλειμμα από το διάβασμα για την εξεταστική. «Εκλεισα να πάω Παρίσι από Θεσσαλονίκη με κόστος 50 ευρώ πηγαινέλα. Μια μέρα ξύπνησα νωρίς να πάω στη σχολή και στις 7.30 το πρωί στο λεωφορείο βλέπω εισιτήρια με δύο λεπτά Βιέννη – Λονδίνο. Είχα δύο ευρώ στην κάρτα μου, τα έκλεισα. Αν καταφέρω να βρεθώ στη Βιέννη θα τα χρησιμοποιήσω. Αλλιώς τι είχα, τι έχασα».

Η περιπέτεια είναι εκεί έξω-2

Ο Αλέξανδρος είναι στο 5ο έτος της Οδοντιατρικής, που σκοπεύει να ακολουθήσει επαγγελματικά.

Η ευκαιρία για τις πρώτες αποδράσεις παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα, στο περιθώριο που άφηνε μια απεργία στο πανεπιστήμιο και οι τέσσερις ημέρες ρεπό μιας νυχτερινής δουλειάς του ως χορευτής. Με μία βαλίτσα, τα περίφημα 100 ευρώ στην τσέπη και μία κάμερα, επισκέφθηκε διαδοχικά τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία και τη Σόφια. «Για να προλάβω, έκανα κυκλικά ταξίδια, πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο». Αν κάτι έμαθε από την πρώτη αυτή εμπειρία ήταν κατ’ αρχάς ότι πριν από κάθε ταξίδι καλό είναι να κοιτάμε τον… καιρό. «Και να είμαστε ξεκούραστοι, γιατί θα πρέπει να προλάβεις να δεις πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Κατά τ’ άλλα δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τα μοναχικά ταξίδια. Οταν είσαι μόνος, είσαι πολύ ανοιχτός στο περιβάλλον. Γνωρίζεις πιο εύκολα ανθρώπους. Στη Ρώμη γνώρισα ένα παιδί, στις Βρυξέλλες έκανα έναν άλλο φίλο». Τώρα προετοιμάζεται για τη… δεύτερη σεζόν τού «Πώς να κάνετε ταξίδια με 100 ευρώ» που θα γυρίσει μέσα στο καλοκαίρι.

Ο στόχος του, όμως, δεν είναι τα βίντεο, αλλά τα ίδια τα ταξίδια. «Ξέρω ότι έρχεται η περίοδος που θα πάρω το πτυχίο μου, θα αρχίσουν οι υποχρεώσεις, οι λογαριασμοί, οι στρατοί. Δεν έχω κάνει πολλά πράγματα ως φοιτητής, οπότε είπα να κάνω αυτά τα ταξίδια. Αυτό που θέλω πιο πολύ είναι να πείσω τον κόσμο να κάνει πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή