Πιέσεις Τραμπ στη Σ. Αραβία για μείωση τιμής πετρελαίου

Πιέσεις Τραμπ στη Σ. Αραβία για μείωση τιμής πετρελαίου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του ελαφρού αργού πετρελαίου στα συμβόλαια του Αυγούστου που πουλάει στην Ασία, λίγες ώρες μετά την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει περισσότερα μέτρα ο ΟΠΕΚ, για να υποχωρήσει το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ. Αργότερα, η κρατική Aramco ανακοίνωσε μείωση των τιμών στα συγκεκριμένα συμβόλαια, ζητώντας επιπλέον 1,90 δολ. από την τιμή αναφοράς στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μείωση της τάξεως των 20 σεντ. Είναι η πρώτη που αποφασίζεται εδώ και τέσσερις μήνες μετά την άνοδο της τιμής στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014. Η τιμή αναφοράς στη Μέση Ανατολή είναι ο μέσος όρος των τιμών από το Ντουμπάι και το Ομάν. Και η τιμή πετρελαίου στο Ομάν κυμαινόταν προχθές περίπου στα 75,05 δολάρια το βαρέλι.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα που ο κ. Τραμπ τουιτάρει, ζητώντας από τον ΟΠΕΚ να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω την τιμολόγησή του. Μετά το χθεσινό tweet του Αμερικανού προέδρου, όπου γράφει με κεφαλαία γράμματα «μειώστε τώρα την τιμολόγηση», οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, αλλά μόνον προσωρινά. Αργότερα επανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, με την τιμή του Brent στο Λονδίνο να αναρριχάται σχεδόν στα 78 δολάρια το βαρέλι και του αργού στη Νέα Υόρκη να προσεγγίζει τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ο Λευκός Οίκος απαιτεί από τον ΟΠΕΚ μεγαλύτερη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, αφού οι τιμές της βενζίνης ξεπερνούν σήμερα τα 3 δολάρια το γαλόνι (3,78 λίτρα) σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Την περασμένη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια, για να αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν τον περασμένο Μάιο να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρουν τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης, αλλά και των τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με αυτήν. Εκτοτε μειώνονται σταδιακά οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου από τα δύο εκατομμύρια βαρέλια, σε ημερήσια βάση, που ήταν πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.

Δημιουργήθηκε, ως εκ τούτου, πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω άνοδο των τιμών του «μαύρου» χρυσού. Ηδη, το τελευταίο 12μηνο, το κόστος του πετρελαίου έχει αναρριχηθεί πάνω από 60% στην αγορά του Λονδίνου, διότι ο ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες με πλούσια παραγωγή είχαν συναποφασίσει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους.

Παρότι στις 23 Ιουνίου οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας δήλωσαν, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΠΕΚ, πως θα αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά ένα εκατ. βαρέλια, για να αποκλιμακωθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, συνέβη το αντίθετο. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 5,2% την εβδομάδα μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, λόγω απρόσμενων απωλειών στην παραγωγή της Λιβύης και της Βενεζουέλας.

Ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, Χουσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, τόνισε πως ο κ. Τραμπ με τα tweet του ωθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τις τιμές. «Σας παρακαλώ σταματήστε, διότι διαφορετικά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων Shana. Ο κ. Αρνεμπιλί πρόσθεσε, «τα tweet σας έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές τουλάχιστον κατά 10 δολάρια το βαρέλι», προσθέτοντας πως οι δηλώσεις του κ. Τραμπ «απαξιώνουν» τον ΟΠΕΚ.

«Αν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίσει να πιστεύει πως ο ΟΠΕΚ δεν κάνει αρκετά, τότε δεν είναι απίθανη η αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ ή ακόμα η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων», σχολιάζει ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος της ING.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή