Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/07/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δελτία Τύπου δεν αγοράζεις νοσοκομεία

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και την επανένταξή του υπό δημόσιο έλεγχο εκδήλωσε το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. Αν του κ. Πολάκη του περισσεύουν λεφτά, γιατί δεν τα δίνει να εξοφλήσει τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ή να βελτιώσει την κατάσταση των κρατικών νοσοκομείων; Τέλος πάντων, αν έχει λεφτά, υπάρχει ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη. Αντί να συναντιέται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, μπορεί απλώς να απευθυνθεί στην PricewaterhouseCoopers, που είναι σύμβουλος στον διαγωνισμό, και να υποβάλει υψηλότερη προσφορά από τους άλλους ενδιαφερομένους. Με συναντήσεις και δελτία Τύπου δεν αγοράζεις νοσοκομεία. Στην καλύτερη, πουλάς εντυπώσεις.

H Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε reverse split

Σε reverse split προχωρεί η Εθνική Τράπεζα καλώντας τη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου, να εγκρίνει την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών με αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού τους. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, της γενικής συνέλευσης θα είναι η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και δη νέου διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Egkon Zehnder έχει προχωρήσει στη σύνταξη της λίστας των υποψηφίων την οποία θα προτείνει στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων των μελών, προκειμένου αυτή εν συνεχεία να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Θετική η δυναμική, ισχυρές οι επιφυλάξεις

Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και η ολοκλήρωση του τρίτου οικονομικού προγράμματος αποδείχθηκαν θετικές για την αγορά ομολόγων, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση που η θετική δυναμική συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια για νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στο άμεσο διάστημα. Ωστόσο, εκτιμά πως ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό και οι ελληνικές αποδόσεις διαφέρουν από τις αντίστοιχες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τη ζημία

Φαίνεται πως το «παιχνίδι» ορισμένων κατασκευαστικών ομίλων με τις συμπληρωματικές συμβάσεις καλά κρατεί. Πατώντας στην… «αβλεψία» των μελετητών, αναφορικά με τα απαιτούμενα υλικά κατασκευής, μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας εξασφάλισε, σύμφωνα με ομολογία ανώτατου στελέχους του, συμπληρωματική σύμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ για ένα από τα πλέον «χτυπημένα» έργα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, για το οποίο η έκπτωση που προσφέρθηκε ξεπέρασε το 45%. Μην απορεί, λοιπόν, κανείς πώς μπορούν να είναι κερδοφόρα ορισμένα από τα δημόσια έργα. Η ζημία δεν είναι των εταιρειών που τα εκτελούν, αλλά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σεντένο: Πιο ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα

Πιέσεις ασκήθηκαν χθες στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται και πάλι πάνω από το 4% και στο 4,031%, έπειτα από τρεις ημέρες παραμονής στην περιοχή του 3,97%, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του Μάριο Σεντένο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, τα ελληνικά ομόλογα είναι τώρα ασφαλέστερα για τους επενδυτές και θα γίνονται όλο και πιο ασφαλή. Οπως προσέθεσε, τα ελληνικά ομόλογα συχνά δέχονται τα πυρά των επενδυτών σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2011, δήλωσε ο Σεντένο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία για το χρέος μείωσε τις ανησυχίες των επενδυτών. «Εχουμε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία κάνει λόγο για χρέος που είναι βιώσιμο», είπε, ενώ εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος πως η Αθήνα θα επιτύχει τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή