Ελληνικές επενδύσεις στον ήλιο και στη σελήνη

Ελληνικές επενδύσεις στον ήλιο και στη σελήνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες των Τζεντάι του Κινήματος, να βρίσκεται σε μερική έκλειψη, αλλά ο ήλιος της Ελλάδας έχει ακόμη πολλά να μας προσφέρει. Το 2011, μέσα στον αντιμνημονιακό ορυμαγδό των «αγανακτισμένων» κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, η ιδέα για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Γερμανία ερμηνεύτηκε ως μία ακόμη ουτοπία του τότε πρωθυπουργού. Μόλις έξι χρόνια μετά, το 2017, μια έκθεση του Ενιαίου Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «A China-EU electricity transmission link» εξηγεί πώς θα μπορούσε να προμηθευτεί η Γερμανία ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από ηλιακά πάνελ στην Κίνα. Γιατί στην Κίνα και όχι στην Ελλάδα, ρώτησε προ ημερών ο Νικ Μπάτλερ των Financial Times. Φωνή βοώντος, βεβαίως, αφού η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να κατατροπώνει τη λογική μέσα από την παραχάραξη των γεγονότων και τη σύγκρουση επάνω στα ερείπια των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι ευκαιρίες, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας παρά την επίμονη αδυναμία μας να τις εντοπίσουμε. Τα τελευταία δέκα χρόνια το κόστος παραγωγής της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 70%. Οι Κινέζοι υπενθυμίζουν ότι οι δυτικές επαρχίες τους απέχουν από το Βερολίνο περίπου όσο απέχουν από τη Σαγκάη και προετοιμάζονται να προτείνουν επωφελή συμβόλαια εξαγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο ελληνικός ήλιος ανήκει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, είναι περισσότερο ισχυρός και αξιόπιστος από τον κινεζικό και βρίσκεται πολύ κοντύτερα στο Βερολίνο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εξωθήσουν ολόκληρη την ελληνική οικονομία στον δρόμο του εκσυγχρονισμού, της καινοτομίας και της πρωτοπορίας. Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχουν κυβερνήσεις με πρόσωπα που γνωρίζουν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και δεν ειδικεύονται στη μιζέρια της επαιτείας και στα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Πηγή πλούτου δεν είναι μόνο ο ελληνικός ήλιος, αλλά και η ελληνική σελήνη, που ευθύνεται όχι μόνο για τις τρικυμίες εν κρανίω (και εν ποτηρίω) που κατά καιρούς ταλαιπωρούν την ένδοξη ελληνική χερσόνησο, αλλά και για τα παλιρροϊκά κύματα που σμιλεύουν και καταπονούν τα αμέτρητα χιλιόμετρα των ακτογραμμών μας. Η πρωτοπορία στην καθαρή ενέργεια βρίσκεται σήμερα στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κυμάτων, που θα μπορούσε να ονομαστεί «σεληνιακή ενέργεια». Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζει ότι οι δυνάμεις της θάλασσας μπορούν να καλύπτουν το 10% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών έως το 2050. Ηλιος και σελήνη λοιπόν, δύο αρχαίες θεότητες που επιστρέφουν στα ανθρώπινα με επιστημονικό μανδύα, μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει αρκεί οι Ελληνες να αποφασίσουμε να σοβαρευτούμε και να δράσουμε ευρωπαϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή