Υψηλή αρχιτεκτονική που σε… ταξιδεύει

Υψηλή αρχιτεκτονική που σε… ταξιδεύει

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν σταθμοί τρένων και λεωφορείων, λιμάνια και αεροδρόμια από τα οποία θέλεις να φύγεις τρέχοντας. Το ανθρώπινο μυαλό, όμως, και εν προκειμένω εκείνο των αρχιτεκτόνων, κάνει μεγάλα θαύματα, δημιουργώντας κόμβους μαζικών μετακινήσεων, που σε κάνουν να θέλεις να… φτάσεις εκεί – και να παραμείνεις. Και αφού το καλοκαίρι και οι επιβεβλημένες διακοπές είναι πλέον εδώ και οι περισσότεροι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αεροπλάνα και βαπόρια, η «Κ» διαλέγει τέσσερα αρχιτεκτονικά διαμάντια της εποχής μας, που καλύπτουν την ανάγκη μας να ταξιδεύουμε.

Υψηλή αρχιτεκτονική που σε… ταξιδεύει-1
Η Ζάχα Χαντίντ και το γραφείο της έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Ο σταθμός τρένων της Νάπολης θυμίζει ο ίδιος βαγόνι.

Κυρίαρχο έργο αυτό της Ζάχα Χαντίντ και του γραφείου της για τις διοικητικές υπηρεσίες του λιμένος της Αμβέρσας, στο Βέλγιο. Ολοκληρωμένο το 2016, το κτίριο αναθεώρησε τη χρήση του προϋπάρχοντος κτιρίου, που στέγαζε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την προσθήκη μιας νέας κατασκευής, σχεδόν… καρφωμένης στην παλαιότερη, που ως σύνολο θα φιλοξενεί τις μέχρι πρότινος διάσπαρτες λιμενικές αρχές.

Υψηλή αρχιτεκτονική που σε… ταξιδεύει-2
Η νέα πτέρυγα του αεροδρομίου του Οσλο (Nordic Office of Architecture). Η αισθητική του σε καθηλώνει… στο έδαφος.

Η κατασκευαστική προσθήκη μοιάζει να αιωρείται, δίνοντας την εντύπωση πως αποτελεί και η ίδια πλοίο. Κάτι που, βέβαια, συμβαίνει και με τον σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης, στην Ιταλία, που θυμίζει βαγόνι, με τους διαδρόμους και τα κουπέ, τις άνετες θέσεις και τα παράθυρά του, όπως το σχεδίασε και υλοποίησε το γραφείο της Ζάχα Χαντίντ και πάλι, παραδίδοντάς το πέρυσι. Το 2017, επίσης, παραδόθηκε η νέα πτέρυγα του αεροδρομίου του Οσλο, στη Νορβηγία, από το Nordic Office of Architecture.

Υψηλή αρχιτεκτονική που σε… ταξιδεύει-3
Το… ΚΤΕΛ του Σλουθ. Σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτε αυτό που φανταζόμαστε όταν ακούμε τη λέξη «ΚΤΕΛ» (Bblur Architecture).

Γνωστοί για την ευρηματικότητα και την υπερσύγχρονη λειτουργικότητά τους, οι Νορβηγοί, που έχουν σχεδιάσει και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, παρέδωσαν ένα διαμάντι, ένα αεροδρόμιο από το οποίο δεν θέλεις να… πετάξεις. Και αν όταν ακούμε τη λέξη «ΚΤΕΛ» σκεφτόμαστε σκοτεινούς χώρους, αφημένους και βρώμικους, στους οποίους δεν θέλουμε να φτάσουμε, τότε το γραφείο Bblur Architecture αλλάζει αυτή την εικόνα. Με τον σταθμό λεωφορείων του Σλουθ, στη Βρετανία, οι συνδηλώσεις των πούλμαν του ΚΤΕΛ θα μας κάνουν να μη θέλουμε να πάμε πουθενά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή