Η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «πνίγηκε» στη Μεσόγειο

Η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «πνίγηκε» στη Μεσόγειο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είχε προγραμματισθεί πριν από πολλούς μήνες να προχωρήσει σε συζητήσεις και αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Ομως, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες γενικόλογες αναφορές στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της τραπεζικής ένωσης, η σύνοδος αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς μάλιστα να καταλήξει σε δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη αποφάσεις. Ολες οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δημοκρατία, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, «πνίγηκαν», ουσιαστικά, μαζί με πολλούς δυστυχισμένους μετανάστες στα νερά της Μεσογείου.

Η αντίδραση εναντίον κάθε ιδέας μεταρρύθμισης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης από την πλευρά των οκτώ χωρών-μελών που βρίσκονται γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα (Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), οι εξελίξεις στην Ιταλία με την ανάδειξη στην κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών δυνάμεων και, τέλος, η απειλή των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους από τη συμμαχική κυβέρνηση της Γερμανίας λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος ήταν αρκετά στοιχεία ώστε να αποτρέψουν κάθε πρόοδο προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της Ε.Ε. και να θέσουν ως απόλυτη προτεραιότητα τη μεταναστευτική πολιτική. Θα μπορούσε μάλιστα να μιλήσει κανείς για οπισθοδρόμηση, εφόσον οι εταίροι της Ε.Ε. δεν μπόρεσαν ουσιαστικά να συμφωνήσουν σε κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό. Στις χώρες Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία προστέθηκε και η Ιταλία, ώστε όλες μαζί να εμποδίσουν μια περισσότερο «κοινή» αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Συνεπώς, οι «τολμηρές» προτάσεις μεταρρύθμισης για την εμβάθυνση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, οι οποίες συμφέρουν τη χώρα μας, όπως ένας κοινός προϋπολογισμός και ένα κοινοβούλιο για την Ευρωζώνη, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ακόμη και η ευρέως αποδεκτή μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο κ.ά., έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη διατύπωσή τους τον Ιούνιο του 2017, δεν μπόρεσαν ούτε να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2018. Δεν μένει παρά να περιμένουμε καλύτερες συγκυρίες. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, ίσως αφυπνιστεί το «σύνδρομο αυτοσυντήρησης» της Ε.Ε. μπροστά στο φάσμα της οπισθοδρόμησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

* Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή