Το ευχαριστώ του κ. Μίχαλου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση που να έχει σταθεί τόσο κοντά στον επιμελητηριακό θεσμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την παρουσίαση της ψηφιακής αναβάθμισης του μητρώου των επιχειρήσεων, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, προχθές Τετάρτη (4.7.2018). Πού να δει πόσο κοντά στέκεται αυτή η κυβέρνηση στον θεσμό των μετακλητών. Από τους 1.901 που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση (Δεκέμβριος 2014), επί λαοσωτηρίου έφτασαν τις 2.492 (Μάρτιος 2018) κι έπεται συνέχεια.

Γενικώς, δεν υπάρχει θεσμός σπατάλης που να μην έχει σταθεί δίπλα του αυτή η κυβέρνηση. Την περίοδο 2015-2017 δημιουργήθηκαν 1.193 νέες δομές στο κράτος, 90 επιπλέον θέσεις γενικών, ειδικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, οι συμβασιούχοι από 60.692 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 έφτασαν τον περασμένο Μάρτιο τις 86.926 και περιμένουν τον κατάλληλο υπουργό (με ή χωρίς προεδρικές φιλοδοξίες) να τους μονιμοποιήσει.

Σε τι συνίσταται η συμβολή της κυβέρνησης στον «επιμελητηριακό θεσμό» που λέει ο κ. Μίχαλος; Απλώς εμπέδωσε την πολιτική των προηγούμενων, που συνίσταται σε ένα χαράτσι (50-450 ευρώ ετησίως) και επιπλέον γραφειοκρατία για όλες τις επιχειρήσεις. Ενώ τα προηγούμενα μνημόνια καταργούσαν την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, που σημαίνει ότι αυτά θα έπρεπε να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες, σύμφωνα με μια περίπλοκη, αλλά όχι ιδιαίτερα ευφυή, ιδέα του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου (της Ν.Δ.), «οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται υποχρεωτικώς στα επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, η οποία είναι υποχρεωτική. Η καταβολή ετήσιας συνδρομής θα είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις-μέλη που την καταβάλλουν θα τυγχάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν τα επιμελητήρια. Εξετάζεται, ωστόσο, η καταβολή ενός μόνιμου τέλους από όλες τις επιχειρήσεις που θα αφορά αποκλειστικά τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ» («Καθημερινή», 6.11.2014). Με άλλα λόγια, μετονόμασε την υποχρεωτική συνδρομή στο επιμελητήριο σε υποχρεωτική συνδρομή στο ΓΕΜΗ, που είναι των επιλελητηρίων.

Παρ’ όλες αυτές τις λοβιτούρες της κυβέρνησης Σαμαρά, που διατήρησε την υποχρεωτική φορολογία των επιχειρήσεων, ο κ. Μίχαλος προσέφερε μία ακόμη υπηρεσία στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Θυμίζω πως μια άλλη κυβέρνηση, μη αναγνωρίζοντας την αξία του επιμελητηριακού θεσμού, ήθελε να κλείσει τα επιμελητήρια», είπε στην ομήγυρη των υπουργών και πρόσθεσε: «Ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ανεξάρτητος και οφείλει να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις». Και με κάποιες λίγο περισσότερο, θα προσθέταμε εμείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή