Ενα «Μονόγραμμα» για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

Ενα «Μονόγραμμα» για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επεισόδιο ξεκινά με μια παιδική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Σταύρου Ζουμπουλάκη τραβηγμένη μάλλον στον τόπο που γεννήθηκε, την Λακωνία. Εξίσου προσωπικός είναι ο λόγος που επιλέγεται για το τέλος: Μια πολύ συγκινητική αναφορά στη αδερφή του και την σχέση τους, που υπήρξε η αφορμή για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, και στη συνέχεια η αναφορά στην οικογένεια και τον πλούτο της πατρικής αγάπης.

Ο Ηλίας Γιαννακάκης που υπογράφει τη σκηνοθεσία του συγκεκριμένου τηλεοπτικού πορτρέτου, τρέφει βαθύ σεβασμό για τον πνευματικό άνθρωπο Σταύρο Ζουμπουλάκη, τον διανοητή, τον συγγραφέα, τον ευρυμαθή και ρηξικέλευθο διανοούμενο, τον πιστό χριστιανό που καταδικάζει τους δογματισμούς από όπου κι αν προέρχονται.

Ομως χάρη στην παλιότερη γνωριμία τους με αφορμή το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μεταφορά»που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης με θέμα τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης – ο Σ.Ζουμπουλάκης είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της-, ανάμεσά τους έχει αναπτυχθεί μια θερμή φιλία.

Ετσι στο συγκεκριμένο «Μονόγραμμα» ο Σταύρος Ζουμπουλάκης αυτοβιογραφείται με τη σεμνότητα που τον διακρίνει αλλά ταυτοχρόνως αποκαλυπτικά και εις βάθος. Με αυτόν τον τρόπο, και με άξονα τον οξύ πνεύμα και τον πλούσιο λόγο του, η εκπομπή καταφέρνει να μας παρουσιάσει τη σκέψη αλλά και την ψυχή ενός ανθρώπου της θεωρίας αλλά και της πράξης, του νου αλλά και της καρδιάς.

M.B

Εκπομπή «Μονόγραμμα: Σταύρος Ζουμπουλάκης»

Ημερομηνία προβολής: 7/7, στις 3 μ.μ, ΕΡΤ2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή