Οξεία η ΔΙΣ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την Παναγία της Τήνου

Οξεία η ΔΙΣ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την Παναγία της Τήνου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αφορμή τη στάση της κυβέρνησης για το ίδρυμα Παναγίας Τήνου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με οξύτατη ανακοίνωση, που απηχεί τις απόψεις και του προέδρου της Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, επιτίθεται σε όσους «προοδευτικούς», όπως λέει, τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας –την πρόταση εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επερχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 24/6)– αλλά προσβλέπουν στα έσοδα των ναών. Μάλιστα, η ΔΙΣ χαρακτηρίζει «χούντα» όσους αποφάσισαν την καθαίρεση της διοίκησης του ιδρύματος.

Ειδικότερα, βουλευτική τροπολογία που ψήφισαν τον Φεβρουάριο 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, αφαίρεσε από τον μητροπολίτη Σύρου την ψήφο στη διοικούσα επιτροπή, καθαίρεσε από τις 30 Ιουνίου τη νομίμως εκλεγμένη (στις 10/12/2017) επιτροπή και επέβαλε επανάληψη των αρχαιρεσιών. Η διοικούσα επιτροπή προσέφυγε στο ΣτΕ, που με πρόσφατη απόφαση του Α΄ Τμήματος Διακοπών διέταξε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση περί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

«Η Εκκλησία επιμένει να τονίζει ότι ο ιερός ναός δεν είναι τόπος ασκήσεως κομματικής επιρροής, αλλά πανίερο προσκύνημα πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό είναι μείζονα τιμή και ευλογία για τον λαό της Τήνου και για όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Οποιοι πολιτικοί δηλώνουν ευλάβεια προς την Ιερά Εικόνα, αλλά ταυτοχρόνως καλλιεργούν στον λαό την αντιπάθεια προς την τοπική Εκκλησία, προωθούν μια μορφή ειδωλολατρίας. Τα σεβάσματα της πίστεως δεν νοούνται έξω από την λατρευτική πράξη της ορθόδοξης Εκκλησίας, που ζει και οργανώνεται γύρω από τον Επίσκοπο κάθε περιοχής», λέει η ΔΙΣ. Και συμπληρώνει ότι «“θράσος” διαθέτουν όποιοι χαρακτηρίζουν ως “υπερεξουσία” του μητροπολίτη Σύρου το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίζει στο συλλογικό όργανο, που προεδρεύει και το οποίο διοικεί ορθόδοξο ιερό ναό της περιοχής του. Διαφημίζουν τη μεθόδευσή τους ως κατάκτηση του λαού της Τήνου, καπηλευόμενοι την ευαισθησία του – αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τον λαό. Ο δε λαός εκλέγει τους πολιτικούς εκπροσώπους του στη Βουλή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασχολούνται με την πολιτική, όχι με τη διοίκηση και λειτουργία των ναών». Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «επιπλέον, είναι παράδοξο ότι όσοι αφαίρεσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου από τον επιχώριο μητροπολίτη κάνουν λόγο για χούντα. Η χούντα είχε αποκεφαλίσει την εκλεγμένη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ίδιο έκαναν και αυτοί με την τροπολογία τους, αφού καθαίρεσαν την εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή. Πάντως, θα ήταν εντιμότερο οι “προοδευτικοί” πολιτικοί, που ασχολούνται με τα παγκάρια των ναών να μη δηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τάσσονται ταυτοχρόνως υπέρ του “χωρισμού” Κράτους και Εκκλησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή