Σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για το 2018

Σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα για το 2018

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους δίνει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους ενδιαφερόμενους κατόχους Ι.Χ. οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, που έχουν τεθεί από αυτούς σε εκούσια ακινησία ή βρίσκονται για άλλους λόγους σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας. Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση εκούσιας ακινησίας, οι κάτοχοι μπορούν να άρουν την ακινησία αυτή καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Ειδικότερα ορίζεται ότι:

α) Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

β) Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

γ) Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31/12/2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι βάσει της απόφασης, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, οι κάτοχοι μπορούν να καταβάλουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2018.

Η καταβολή αυτή για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την ακινησία, π.χ.: από την ημερομηνία απόδοσης του οχήματος στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κλοπής ή υπεξαίρεσης, από την ημερομηνία εισόδου του οχήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κυκλοφορίας του στο εξωτερικό κ.λπ.

Η υποχρέωση καταβολής των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, υφίσταται ανεξαρτήτως εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος στη συνέχεια επιλέξει να θέσει το όχημα σε εκούσια ακινησία. Επίσης, όσον αφορά την εμπρόθεσμη επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην περίπτωση άρσης της ακινησίας για έναν ή τρεις μήνες, ή για το υπόλοιπο του έτους, η απόφαση ορίζει ότι αυτή πραγματοποιείται έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα. Τέλος, η εμπρόθεσμη καταβολή των αναλογικών τελών κυκλοφορίας στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας γίνεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την αναγκαστική ακινησία, ενώ και στην περίπτωση αυτή εφόσον η 15η ημέρα είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την πρώτη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

Η σχετική απόφαση αναφέρει επιπλέον ότι είναι αυτονόητη η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας και κατά την ημέρα που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την αναγκαστική ακινησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή