ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η παραίτηση Προύιτ στη σκιά σκανδάλων

REUTERS

Την παραίτηση του Σκοτ Προύιτ γιόρτασαν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Friends of the Earth.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την παραίτησή του υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης ο διοικητής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Σκοτ Προύιτ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά ερευνών για σκάνδαλα και κατάχρηση κρατικών κονδυλίων.

Παρά τις προσπάθειες του Προύιτ να οικοδομήσει στενή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ, εκείνος επέλεξε να ανακοινώσει την παραίτησή του μόλις πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος, μέσω Twitter, ευχαριστώντας τον κ. Προύιτ για την προσφορά του και ανακοινώνοντας το όνομα του αντικαταστάτη του, που θα είναι ο πρώην λομπίστας εταιρειών εξόρυξης άνθρακα, Αντριου Ουίλερ.

Ο Προύιτ, ο οποίος έκανε λόγο στην επιστολή παραίτησής του για τις «αήθεις προσωπικές επιθέσεις» που δέχθηκε, είχε εξασφαλίσει επαίνους συντηρητικών κύκλων για τον ζήλο του με στόχο την απορρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Ο Προύιτ, όμως, απέτυχε να παράσχει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις πολυτελείς δαπάνες κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών του μετακινήσεων, αλλά και τις στενές σχέσεις που καλλιέργησε με λομπίστες.

Ο παραιτηθείς επικεφαλής της EPA δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων για τη χρήση συνεργατών του με στόχο την εξασφάλιση ειδικής μεταχείρισης για τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Ο Προύιτ φέρεται να άσκησε πιέσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας ταχυφαγείων Chick-fil-A, με στόχο η σύζυγος του Προύιτ, Μάρλιν, να αποκτήσει υποκατάστημα της δημοφιλούς αλυσίδας.

Ο τέως διοικητής υπήρξε γενικός εισαγγελέας της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας της Οκλαχόμα, ενώ οικοδόμησε την καριέρα του, καταθέτοντας αγωγές στα δικαστήρια εναντίον της περιβαλλοντικής υπηρεσίας EPA, της οποίας τοποθετήθηκε εντέλει επικεφαλής. Ο παραιτηθείς συνέχισε να απολαμβάνει τη στήριξη του Τραμπ, καθώς εγκαινίασε τη μεγαλύτερη υπαναχώρηση περιβαλλοντικών κανόνων στην ιστορία της υπηρεσίας, καταργώντας δεκάδες προεδρικά διατάγματα της περιόδου Ομπάμα για την προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και τους κανόνες περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ