Επιμένει στη ρητορική για τους οκτώ η Αγκυρα

Επιμένει στη ρητορική για τους οκτώ η Αγκυρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να παραδώσει τους οκτώ φυγάδες αξιωματικούς, αλλά την εμπόδισαν οι Ευρωπαίοι, επανέλαβε σε χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αμφότεροι οι Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να μας τους δώσουν πίσω. Μας είπαν ότι εμείς υποφέραμε πολύ από τα πραξικοπήματα. Βλέπουμε ότι αποφάσισαν βάσει πιέσεων από την Ευρώπη», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», ο κ. Τσαβούσογλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις, όπως δεν είναι, όμως, και το μόνο στέλεχος των κυβερνήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηδη από προχθές, μετά και τη νέα απόφαση για χορήγηση ασύλου σε έναν ακόμη από τους οκτώ στρατιωτικούς, ο τουρκικός Τύπος αναπαρήγαγε ένα εκτενές ιστορικό για το θέμα, με επίκεντρο την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και τη συζήτηση για τους οκτώ.

«Αρχικά η Ελλάδα προσπάθησε πολύ να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία, αλλά ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο (Ερντογάν). Αλλά η Δικαιοσύνη το μπλόκαρε. Βλέπουμε τώρα ότι από το δικαστικό σύστημα αρχικά απελευθερώθηκαν και μετά τους δόθηκε άσυλο.

Η Δικαιοσύνη βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση. Τα δικαστήρια προφανώς δεν ακούν εκεί την κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι το αποφάσισαν κατόπιν πίεσης από την Ευρώπη», είπε, επίσης, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», ο κ. Τσαβούσογλου.

Επιστολή

Πάντως, όπως επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία και την επιστολή του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι («Τα Νέα»), η Αγκυρα συνδέει το ζήτημα των οκτώ Τούρκων με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται επί σχεδόν 130 ημέρες στην Αδριανούπολη.

Επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένονται εξελίξεις το επόμενο δεκαήμερο. Μετά την απόφαση για μετάθεση του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στην Αγκυρα, απομένουν ορισμένες ακόμα κινήσεις. Κατ’ αρχάς, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να αποφασιστεί και να δρομολογηθεί και τυπικά η μετάθεση. Αυτό θα επιτρέψει και στους αρμοδίους στο υπουργείο Εξωτερικών να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις, αφού πλέον θα έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Στις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εχει διαψευστεί ο συγκεκριμένος ισχυρισμός πάρα πολλές φορές και από τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και από τον υπουργό Εξωτερικών», είπε (Ρ/Σ 24/7) ο κ. Τζανακόπουλος. Και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοκρατία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να τηρεί και δεν φαίνεται να κάνει στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπου εδώ και τέσσερις μήνες δεν τους έχουν απαγγελθεί καν κατηγορίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή