Το Πεκίνο επεκτείνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τα Βαλκάνια

Το Πεκίνο επεκτείνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τα Βαλκάνια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα συνεχίζει την επίθεση γοητείας στις χώρες τις κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης με την ευκαιρία μιας συνόδου κορυφής σήμερα στη Βουλγαρία, νέο σταθμό της ανάπτυξης των υποδομών της στην περιοχή αυτή, στην οποία ορισμένοι θεωρούν ότι ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλαίσιο έχει πάντως αλλάξει μετά την τελευταία συνεδρίαση αυτού του σχήματος, που αποκαλείται 16+1, στο τέλη του 2017 στη Βουδαπέστη: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόλις αρχίσει «τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο» της ιστορίας καθώς χθες τέθηκαν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ανακοινώθηκε μια συμμετρική απάντηση της Κίνας.

Το Πεκίνο επιθυμεί συνεπώς να μην ανοίξει ένα άλλο μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και «ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θα κρατήσει χαμηλό προφίλ» στη σύνοδο κορυφής της Σόφιας, προβλέπει ο Φρανσουά Γκοντμάν επικεφαλής του προγράμματος ΕΕ-Κίνα της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations (ECFR).

Η Κίνα πράγματι γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν μερικές φορές αρνητικά τη βούλησή της να ενισχύσει την οικονομική παρουσία της στον χώρο που εκτείνεται από τις βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) μέχρι την πρώην Γιουγκοσλαβία (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία) περνώντας από την ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και άλλες βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Εξ ου και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Λι χθες Παρασκευή στη Σόφια, όπου συνάντησε τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.

«Ορισμένοι θα μπορούσαν να πουν ότι η συνεργασία 16+1 μπορεί να διαιρέσει την Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η συνεργασία 16+1 δεν είναι κατ' ουδένα τρόπο μια γεωπολιτική πλατφόρμα», υπογράμμισε ο κινέζος πρωθυπουργός.

«Η Κίνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενότητα της ΕΕ (…), που είναι μια σημαντική δύναμη για την παγκόσμια ευημερία και την ειρήνη» και «υποστηρίζει την πολυμέρεια», πρόσθεσε.

 

Η Κίνα έχει γίνει «εξαιρετικά ευγενική προς την ΕΕ τους τελευταίους μήνες», σημειώνει επίσης ο Γκοντμάν.

Όμως δεν έχει απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της στην ανατολική και τη νότια Ευρώπη.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής 16+1, ο Λι Κετσιάνγκ είχε ανακοινώσει τη χορήγηση μιας πιστωτικής γραμμής σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ για προγράμματα στις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, λιμανιών, βιομηχανικών πάρκων, σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, δίκτυα οπιτικών ινών και πολλά εργοτάξια που εντάσσονται στο πλαίσιο του «νέου Δρόμου του μεταξιού» ο οποίος σχεδιάζεται από το Πεκίνο για να διευκολύνει την ταχεία μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.

Το πιο συμβολικό πρόγραμμα είναι η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής για τρένα υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βουδαπέστη, η οποία θα περνά από την ΠΓΔΜ και το Βελιγράδι και θα ανοίξει έναν διάδρομο ανάμεσα στο Αιγαίο και την καρδιά της Ευρώπης.

Στα Βαλκάνια, η Σερβία και τα 7,1 εκατομμύρια των κατοίκων της είναι επίσης προνομιούχος εταίρος της Κίνας. «Μαζί με τον αδελφό μου (τον κινέζο πρεσβευτή στο Βελιγράδι) Λι (Μαντσάνγκ), εργαζόμαστε. Συναντιόμαστε δύο φορές την εβδομάδα και συζητούμε διάφορα προγράμματα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Η Σόφια από την πλευρά της ελπίζει να προσελκύσει κινεζικά κεφάλαια για προγράμματα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών που θα συνδέσουν λιμάνια στη βόρεια Ελλάδα, στο Αιγαίο, και στη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το σχέδιο και επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει το σχέδιο της Βουλγαρίας να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε.

Στις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής 16+1 περιλαμβάνονται τα μέλη της ΕΕ Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία, καθώς και η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ θα έχει καθεστώς παρατηρητή στη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα παραστεί και η Ελλάδα.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή