Ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΝΤΑΡΙΟ. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι ζήτησε συγγνώμη το 2000 από δημοσιογράφο, η οποία ισχυρίστηκε ότι τη θώπευσε, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν ενήργησε με απρεπή τρόπο. Η καταγγελία ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από τοπική εφημερίδα έπειτα από μουσικό φεστιβάλ στη Βρετανική Κολούμπια, στο οποίο παρέστη ο τότε 28χρονος εκπαιδευτικός Τριντό.

Το ανυπόγραφο ρεπορτάζ κατηγόρησε τον Τριντό ότι ακούμπησε την κοπέλα χωρίς τη συναίνεσή της, σύμφωνα με δημοσιογράφο που κάλυπτε την εκδήλωση. Αν και το ρεπορτάζ δεν περιείχε λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν, ανέφερε πως η δημοσιογράφος αισθάνθηκε ότι δεν γίνεται σεβαστό το σώμα της και πως ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. «Λυπάμαι», είπε ο Τριντό, σύμφωνα με το άρθρο. «Αν ήξερα ότι γράφεις σε εθνική εφημερίδα, δεν θα ήμουν ποτέ τόσο ευθύς», φέρεται ότι είπε.

Το φεστιβάλ είχε φιλανθρωπικό σκοπό, τη συγκέντρωση χρημάτων για την προστασία από χιονοστιβάδες, ένα σκοπό που ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα τον Τριντό, αφού ο αδελφός του Μάικλ είχε σκοτωθεί σε χιονοστιβάδα το 1998. Ο ισχυρισμός περί παρενόχλησης απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον πολιτικό διάλογο στον Καναδά, καθώς ένας σχολιαστής έθεσε το ζήτημα τον περασμένο μήνα. Ο Τριντό απάντησε τη Δευτέρα συνοπτικά στην υπόθεση, λέγοντας ότι έχει καλές αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη μέρα και πως δεν θυμάται «δυσάρεστες επαφές». Μετά τις διαμαρτυρίες, όμως, της αντιπολίτευσης για την αρχική αντίδρασή του και τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα, ο Τριντό αναφέρθηκε αναλυτικά στο επεισόδιο την Πέμπτη. «Σκέφτηκα πολύ προσεκτικά όσα θυμάμαι για το περιστατικό που σημειώθηκε σχεδόν πριν από 20 χρόνια. Δεν αισθάνομαι ότι ενήργησα καθ’ οιονδήποτε ανάρμοστο τρόπο. Σέβομαι όμως το γεγονός ότι κάποιος άλλος βίωσε διαφορετικά το ίδιο περιστατικό», είπε.

Για την απολογία

Οταν ρωτήθηκε γιατί ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στην εμπλεκόμενη γυναίκα, ο Καναδός πρωθυπουργός είπε: «Αν το έκανα αργότερα, θα ήταν επειδή αισθάνθηκα πως ένιωσε άβολα για τη συνάντηση που είχαμε». Υπό την πίεση των δημοσιογράφων παραδέχθηκε ότι μεταμέλησε για τις πράξεις του εκείνη την εποχή. «Ζήτησα συγγνώμη εκείνη τη στιγμή», ανέφερε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Τριντό είπε ότι δεν προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, ούτε κάποιος από το επιτελείο του. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν σωστό», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι θέματα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση τον ενδιέφεραν από την ηλικία των 20. Μάλιστα, ενέταξε τον ισχυρισμό εις βάρος του σε μια αφύπνιση που έχει συντελεστεί πρόσφατα στην κοινωνία στον συγκεκριμένο τομέα. «Δεν θέλω να της μιλήσω, δεν θέλω να υποθέσω πώς αισθάνεται τώρα. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δική μου στάση στην επαφή μας, η οποία, όπως είπα, δεν αισθάνομαι ότι υπήρξε ανάρμοστη», επέμεινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή