Και τον Ιούλιο το Ιδρυμα Ωνάση φέρνει στο επίκεντρο τη γνώση και την έρευνα

Και τον Ιούλιο το Ιδρυμα Ωνάση φέρνει στο επίκεντρο τη γνώση και την έρευνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aκαταπόνητο, εργώδες και δημιουργικό, το Ιδρυμα Ωνάση δεν κατεβάζει ταχύτητες ούτε το καλοκαίρι. Με συνέπεια στην προσφορά, όπως εξάλλου επιτάσσει η κληρονομιά που φέρει, τοποθετεί και στο θερινό επίκεντρο την εκπαίδευση, τη μάθηση, την έρευνα. Και, μάλιστα, ξεκινώντας ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη της Λ. Αμαλίας 56, ο μεγάλος Αλεξανδρινός Κ.Π. Καβάφης θα φωτιστεί έτι περαιτέρω με το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη που διοργανώνει το Ιδρυμα Ωνάση.

Μετά την περυσινή, επιτυχημένη εμπειρία του 1ου Σχολείου, με θεματική «ομπρέλα» «Ο Καβάφης στον κόσμο», ο ποιητής επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να φωτιστεί η σχέση του με την αρχαιότητα. Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, που θησαυρίζει το Αρχείο Καβάφη καθώς και την Ελληνική Βιβλιοθήκη (πρώην συλλογή Κ. Στάικου) και την Περιηγητική Συλλογή, γίνεται καβαφικός κόμβος, σαν μια μικρή… συνωμοσία στο εμβληματικό νεοκλασικό του αρχιτέκτονος Αναστασίου Μεταξά, των αρχών του 20ού αιώνα, με την επιμέλεια των Constanze Güthenke και Δημήτρη Παπανικολάου, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ομιλητές τους Johanna Hanink (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Brooke Holmes (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), Stefano Evangelista (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Τάκη Καγιαλή (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Παντελή Μιχελάκη (Πανεπιστήμιο Μπρίστολ), Χριστόδουλο Παναγιώτου (καλλιτέχνη). Οι 12 Ελληνες και ξένοι (από Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Γεωργία, Πορτογαλία) ειδικοί ακροατές του Θερινού Σχολείου, που προέκυψαν από επιλογή της επιστημονικής επιτροπής του Αρχείου Καβάφη έπειτα από ανοικτό κάλεσμα στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση θα επισκεφθούν την Αθήνα για έξι ημέρες, παρακολουθώντας το Σχολείο και παρουσιάζοντας την έρευνά τους πάνω στον Αλεξανδρινό ποιητή.

Ακριβώς την επομένη του πέρατος του Σχολείου, δηλαδή στις 16 Ιουλίου, και έως τις 20 του μηνός, το Ιδρυμα Ωνάση αφήνει για λίγες ημέρες την Αθήνα και μεταβαίνει στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί, στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), θα λάβει χώρα ο νέος κύκλος «Διαλέξεων Ωνάση», φέτος με έναν πολύ ιδιαίτερο κεντρικό ομιλητή: τον νομπελίστα Χημείας (2006), καθηγητή του Στάνφορντ, Ρότζερ Κόρνμπεργκ. Θέμα των φετινών διαλέξεων «Η ευκαρυωτική μεταγραφή και ο κανονισμός της», με συμμετέχοντες ομιλητές διεθνούς φήμης επιστήμονες: Victor Corces (Πανεπιστήμιο Emory, ΗΠΑ), Claes Gustafsson (Πανεπιστήμιο Γκόθενμπεργκ, Σουηδία), Αχιλλέας Καπανίδης (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Roberto Mantovani (Πανεπιστήμιο Μιλάνου), Robert Roeder (Πανεπιστήμιο Rockefeller, ΗΠΑ), Jesper Svejstrup (Ινστιτούτο Francis Crick, Βρετανία), Ιωάννης Ταλιανίδης (ΙΤΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή