Στη ζώνη υψηλού ρίσκου παραμένουν τα 10ετή ομόλογα

Στη ζώνη υψηλού ρίσκου παραμένουν τα 10ετή ομόλογα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα ενέχουν ακόμη αρκετό ρίσκο, υποστηρίζουν funds και αναλυτές, μιλώντας στην «Καθημερινή», και συστήνουν τοποθετήσεις σε μικρότερης διάρκειας τίτλους.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως μια νέα έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου θα είχε περισσότερη ανταπόκριση από την αγορά, αν και προειδοποιούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βιαστεί για πολιτικούς ή συμβολικούς λόγους να βγει στις αγορές σε ένα τόσο δύσκολο ακόμη κλίμα.

Μετά το επιφυλακτικό κλίμα που αντιμετώπισαν πριν από μερικές ημέρες τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ στις επαφές που είχαν με κύκλους επενδυτών στο Λονδίνο, ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει σε νέα ραντεβού σε ΗΠΑ και Ασία το αμέσως επόμενο διάστημα να «πείσει» τα funds για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, σε μία προσπάθεια αύξησης της επενδυτικής βάσης, έχοντας στο μυαλό του νέα πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έστω και αν από χρηματοδοτικής άποψης δεν είναι αναγκαία. Η ύπαρξη του cash buffer μπορεί να διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, ωστόσο η επιστροφή στην «κανονικότητα» που στοχεύει η κυβέρνηση και η επιτυχία της εξόδου συνεπάγονται τη συχνή επαφή με τις αγορές και τους επενδυτές. Το να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το αποθεματικό ρευστότητας, αλλά και η απουσία της από τις αγορές, δεν αποτελούν θετικό σήμα για την ψυχολογία γύρω από τη χώρα. Σύμφωνα με την Algebris, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει ωστόσο να βιαστεί να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου και θα ήταν καλύτερο να περιμένει τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Algebris ήταν ένα από τα 25 funds και τράπεζες που συνάντησε ο Γιώργος Χουλιαράκης στα τέλη Ιουνίου στο Λονδίνο. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων και επικεφαλής μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris, αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πλέον ότι τα 5ετή ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά αφού προστατεύονται από τη συμφωνία για το χρέος με το cash buffer και τη 10ετή επέκταση της λήξης των δανείων, ο ίδιος εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάπως ακριβά, σε αντίθεση με τα 7ετή ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν φθηνά, με την απόδοσή τους να έχει υποχωρήσει κάτω από αυτήν της έκδοσής τους τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά τα 10ετή και τα ακόμη πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, ενέχουν ακόμη κάποιο ρίσκο λόγω του ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει λυθεί, κάτι που θα είχε γίνει εάν εφαρμοζόταν ο «γαλλικός μηχανισμός», όπως τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γενς Πίτερ Σόρενσεν της Danske Markets, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει έως το 2019 για να προχωρήσει σε μια έκδοση 10ετούς ομολόγου. Οπως σχολιάζει στην «Κ», κοιτώντας στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων, το 5ετές ομόλογο είναι το «γλυκό σημείο» (sweet spot) αν ληφθεί υπόψη το ρίσκο των κρατικών τίτλων, έτσι επενδυτικά είναι πιο λογικό να αγοράσει κανείς τα 5ετή παρά τα 10ετή ελληνικά ομόλογα. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή νέα έκδοση, ένα βραχυπρόθεσμο ομόλογο είναι πιο ασφαλές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Σόρενσεν. «Η Ελλάδα είναι προτιμότερο να εκδώσει στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης καθώς δεν υπάρχουν πολλά ομόλογα σε αυτό το σημείο. Δεδομένης της βελτίωσης της οικονομίας και των προοπτικών για μείωση του spread τους επόμενους 12 μήνες, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να κοιτάξει προς την έκδοση ενός 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου, παρά ενός μακροπρόθεσμου». Οπως προσθέτει, εάν ηρεμήσει η κατάσταση στην Ιταλία, θα μειωθεί ελαφρώς το ρίσκο και γύρω από την Ελλάδα και έτσι θα υπάρχει περιθώριο μείωσης του spread σε σχέση με τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, αρκεί να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, σε 6 με 9 μήνες η απόδοση στο 10ετές μπορεί να αγγίζει το 3%, και τότε θα πρέπει ο ΟΔΔΗΧ να σχεδιάσει μια έκδοση 10ετούς, αλλά όχι πριν από τον Ιανουάριο του 2019.

Η UBS «στοιχηματίζει» στο πενταετές ομόλογο

Οι διεθνείς οίκοι, όπως η HSBC και η JP Morgan, με μπαράζ εκθέσεών τους τις ημέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup, συστήνουν την αγορά 5ετών ελληνικών ομολόγων. Η UBS, μιλώντας στην «Κ», επισημαίνει και αυτή ότι τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα είναι από τα καλύτερα «στοιχήματα» αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Οπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Θέμος Φιωτάκης, «έχουμε θέσεις αγοράς (long) στα ελληνικά ομόλογα λήξης 2023 και είμαστε θετικοί για την Ελλάδα από πέρυσι. Αποτελούν για εμάς κορυφαίο trade για το 2018». Οι λόγοι που θα θέλουν οι επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη, είναι ότι μετά τη συμφωνία με τους δανειστές τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα ομόλογα είναι φθηνά, το πιστωτικό ρίσκο έχει υποχωρήσει, η οικονομία ανακάμπτει και δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από το πολιτικό σκηνικό.

«Η Ελλάδα έχει θωρακιστεί χρηματοδοτικά με το “μαξιλάρι” ρευστότητας για αρκετά τρίμηνα, και έτσι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν αρκετή ασφάλεια. Επίσης μία τέτοια έκδοση θα είχε πολύ καλή αποδοχή, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό carry trade και παράλληλα δεν ενέχει το ρίσκο της διάρκειας». Οπως προσθέτει ο κ. Φιωτάκης, «είμαστε long στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με κοντινές λήξεις. Η ελληνική αγορά δεν έχει μεγάλο βάθος ακόμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή