Ιταλία: Ο Μαρτίνα νέος γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος

Ιταλία: Ο Μαρτίνα νέος γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική συνέλευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος εξέλεξε τον Μαουρίτσιο Μαρτίνα νέο γραμματέα. Ο Μαρτίνα, μετά την ήττα στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, είχε αναλάβει καθήκοντα προσωρινού επικεφαλής του κόμματος.

Τα καθήκοντά του, όμως, έχουν και πάλι ημερομηνία λήξης. Πριν από τις Ευρωεκλογές, πρόκειται να οργανωθεί έκτακτο συνέδριο και ανοικτή ψηφοφορία, με νέες υποψηφιότητες για την θέση του γραμματέα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην γραμματέας των «Δημοκρατικών», Ματτέο Ρέντσι, τόνισε ότι «εννοεί να αναλάβει κάθε ευθύνη, αν και δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος» για την ήττα στις εκλογές. Ο Ρέντσι χαρακτήρισε τα Πέντε Αστέρια ως «νέα δεξιά» και «παρακλάδι της Λέγκα».

Πολλά στελέχη του κόμματος, όμως, εξέφρασαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την τοποθέτηση του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού.

Ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, Νικόλα Τζινγκαρέττι (ο οποίος θα είναι υποψήφιος γραμματέας του κόμματος, το επόμενο έτος) τόνισε ότι «ο Ρέντσι δεν ξέρει να ακούει τους άλλους, και για έναν ηγέτη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

Παράλληλα, ο Τζιάννι Κούπερλο, μέλος της εσωτερικής αντιπολίτευσης, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι χρειάζεται βαθύτατη αυτοκριτική και νέα ώθηση για να μπορέσει, η κεντροαριστερά, να εκπροσωπήσει πραγματικά, τους άνεργους, τους εργαζόμενους και όσους βρίσκονται στο περιθώριο.

Άφησε αιχμές, τέλος, κατά της μετεκλογικής επιλογής του Ρέντσι και των υποστηρικτών του, να αρνηθούν κάθε δυνατότητα διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια, απορρίπτοντας, με τον τρόπο αυτό, κάθε δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή