Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί για το Brexit

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί για το Brexit

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός «ευχαρίστησε θερμά» τον κ. Ντέιβις για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Μπρέξιτ και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς».

Επειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση–συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις–να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει να συναφθεί συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Brexit επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνον κατ' όνομα αποχώρηση από την ΕΕ και άρα θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή