ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φάγαμε με το κουτάλι περί τα 40 και σας προτείνουμε τα 16 που επιλέξαμε.

14/ Με βάση το γάλα Κουκάκη και Τρίκκη φτιάχνεται το παγωτό από τους αδελφούς Απέργη. Δεν βάζουν πρόσθετα βελτιωτικά ούτε χρωστικές, ούτε τεχνητά αρώματα. Το καϊμάκι το φτιάχνουν από πρόβειο γάλα και σαλέπι, ενώ τα σορμπέ έχουν 40% περιεκτικότητα σε φρούτο. Εντυπωσιακά νόστιμο το σορμπέ σουσάμι, που φτιάχνεται με νερό και ταχίνι. Σερβίρονται σε κυπελλάκι, σε χωνάκι, μέσα σε φωλιά κανταϊφιού ή σε βάση εκμέκ. Δοκιμάστε και σιμιγδαλένιο χαλβά, που σερβίρεται με παγωτό κανέλα. Νένα Δημητρίου

(Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Κόστος: 2,20 €/μπάλα, Αθηναΐδος 3, πλατεία Αγίας Ειρήνης, Τ/213-08.89.072


Κόκκιον/ Ούτε φανταχτερά χρώματα, ούτε φουσκωμένοι όγκοι να ξεχειλίζουν από την προθήκη σε αυτό το νέο παγωτατζίδικο. Ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Παπαματθαίου, είναι ζαχαροπλάστης πρώτης κλάσης με σημαντική θητεία στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποφάσισε να φτιάξει θεσπέσιο παγωτό και τα κατάφερε, δίνοντας βάση στην καλή πρώτη ύλη, στη σωστή τεχνική, στον σύγχρονο εξοπλισμό. Κάθε παγωτό φτιάχνεται με άλλη συνταγή. Τα σορμπέ του φτιάχνονται κατά κύριο λόγο με φρέσκα φρούτα, το ανθόγαλα είναι μια υπέροχη, πλούσια παγωμένη κρέμα, ενώ στο φιστίκι καταλαβαίνει κανείς τον καλοκαβουρδισμένο καρπό. Τολμήστε το παγωτό χαλβά ή το αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα και πιθανότατα θα γίνουν τα αγαπημένα σας. Σερβίρονται επίσης καλός καφές για περιποιημένο affogato (εσπρέσο με παγωτό). Νένα Δημητρίου

(Φωτογραφία: Δηήτρης Βλάικος)

Κόστος: 2,50 €/μικρό κυπελλάκι, Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, Τ/6981-563.511


L' arte del gelato/ Γνήσιο ιταλιάνικο gelato με τα όλα του: να γεμίζει το στόμα κρέμα με πλούσια υφή, μεστή νοστιμιά, βελουδένια, να μένει δυνατή και απολαυστική γαλατένια επίγευση, να ξεχωρίζουν οι γεύσεις μεταξύ τους. Το παγωτό γαλακτομπούρεκο, το καϊμάκι και το λεμόνι είναι οι αγαπημένες μου γεύσεις, αλλά πρόσθεσα και το παγωτό μους σοκολάτα με τριμμένο φιστίκι. Οι γεύσεις λίγες, αλλάζουν καθημερινά, μα είναι διαλεγμένες μία μία. Η παρασκευή, από το μηδέν μέχρι το σερβίρισμα, γίνεται σε ανοιχτό χώρο μπροστά στον πελάτη, που βλέπει με τα μάτια του το φρέσκο γάλα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Μην πολυλογούμε, gelato από τα λίγα! Βιβή Κωνσταντινίδου

Κόστος: 1,70 €/μικρό κυπελλάκι, Ελ. Βενιζέλου 135, Ηλιούπολη, Τ/210-99.01.669 (και delivery)


Παγωτό Ραβάνη/ Το κρεωπολείο Ραβάνη είναι γνωστό στην Ηλιούπολη από τη δεκαετία του ’50 για τα εξαίσια κρεατικά του και το ρουστίκ πρόβειο γιαούρτι του από τα Βαρδούσια της Φωκίδας, όπου βρίσκεται και το σύγχρονο εργαστήριό του. Η έκπληξη ήρθε πριν από λίγα χρόνια από τη νεότερη γενιά της οικογένειας, που εμπνεύστηκε παγωτό φτιαγμένο από παχύ πρόβειο γάλα! Γεύση πυκνότατη, το πρόβειο γάλα «το ακούς» σε κάθε κουταλιά, ανεξάρτητα από τη γεύση παγωτού που θα διαλέξεις. Ιδιαίτερη γεύση, για γερούς ουρανίσκους, κάτι ανάμεσα σε παγωτό και frozen yoghurt, πλουσιότατη υφή που μένει στο στόμα και χορταστική επίγευση. Βιβή Κωνσταντινίδου

Κόστος: 11,40 €/κιλό, Αλ. Παναγούλη 4, Ηλιούπολη, Τ/210-97.56.219 & Ιασωνίδου 68, Ελληνικό, Τ/216-80.01.625-6


Il vero/ Για την αγαπημένη μου γεύση παγωτού διανύω 18 ολόκληρα χιλιόμετρα, από τον Πειραιά μέχρι το Γαλάτσι. Δύο μπάλες αλμυρής καραμέλας σε χωνάκι στο χέρι και ένα κιλό για το σπίτι. Στη βιτρίνα θα βρείτε 83 διαφορετικές γεύσεις από φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος που φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριο του καταστήματος. Επιπλέον, φτιάχνουν τούρτες παγωτό για γενέθλια και γιορτές. Οι ποικιλίες παγωτού βασίζονται σε παραδοσιακές ιταλικές συνταγές. Ευτυχώς, λειτουργεί χειμώνα – καλοκαίρι. Αντωνία Παππά

Κόστος: 10 €/κιλό, Λεωφόρος Βεΐκου 59, Γαλάτσι, Τ/210-29.22.367


Fatto a mano/ Χωρίς ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές και σταθεροποιητές (εξ ου και λιώνει γρήγορα), είναι ένα υπέροχο, κρεμώδες παγωτό. Μόνο φρέσκα φρούτα και εξαιρετικές πρώτες ύλες, όπως ροδοπέλατα με κρύα εκχύλιση από τον Συνεταιρισμό Κοζάνης και ολόκληροι κόκκοι καφέ που ψήνονται και εκχυλίζονται στο γάλα, μέλι κρητικό και ρακόμελο. Σορμπέ σύκο, αχλάδι, ανανάς ή φράουλα, σορμπέ λεμόνι με βασιλικό και παγωτό καφές θα σας εκπλήξουν. Το παγωτό με μαστίχα Χίου, καθώς και με κρόκο Κοζάνης και καραμελωμένα καρύδια, είναι από τις νέες γεύσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι. Μαρία Βασιλοπούλου

Κόστος: 17 €/κιλό, Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, Τ/210-57.77.407


Στάμου/ Καθημερινά στα εργαστήριά του παράγουν 30 γεύσεις παγωτού από φρέσκο ελληνικό πρόβειο γάλα. Πέρα από τα κλασικά βανίλια, σοκολάτα, καϊμάκι, δοκιμάστε το μπουένο, το μπισκότο και το σοκολάτα αγριοκέρασο, αλλά και τις δύο γεύσεις με στέβια βανίλια και σοκολάτα. Τα χρώματα και τα αρώματα των παγωτών προέρχονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά, όπως τα σιρόπια φρούτων. Αντωνία Παππά

Κόστος: 12,30 €/κιλό το απλό, 15,30 €/κιλό τα παρφέ, Λ. Καραμανλή 206, Αχαρναί, T/210-24.69.346, Κωνσταντινουπόλεως 307, Αχαρναί, T/210-24.67.080, Λ. Θρακομακεδόνων 154, Θρακ/νες, T/210-24.35.490, Λ. Μαραθώνος 86, Άνοιξη, T/210-62.18.830, Θηβών 240, Περιστέρι, T/210-57.12.698, Λ. Πεντέλης 139, Χαλάνδρι, T/210-68.59.499, Λ. Αμφιθέας 112, Π. Φάληρο, Τ/211-18.21.422


La Mole/ Σε αυτή την τζελατερία θα φάτε παγωτό φτιαγμένο από τον Ιταλό Marco Mure με 6,5%-7,5% λιπαρά (λιγότερα από το συνηθισμένο). Δοκιμάστε μία προς μία τις 34 γεύσεις του, εμείς ξεχωρίσαμε τη σοκολάτα με ρούμι και αμαρέτο, που εμπνέεται από ένα παραδοσιακό γλυκό του Πιεμόντε, αλλά και το σιτσίλια με φιστίκι και πικραμύγδαλο, από τη Σικελία. Ακόμα θα βρείτε τα κλασσικά πλέον ρικότα, ζαμπαγιόνε και zuppa inglese. Αντωνία Παππά

Κόστος: 18 €/κιλό Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594


Βάρσος/ Με κλειστά τα μάτια πηγαίνουμε στο all time classic ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς για το παγωτό του, που φτιάχνεται από γάλα αγελάδος. Grand success τα παρφέ κρέμας και σοκολάτας, αλλά και το καϊμάκι από πρόβειο γάλα. Ακόμη, προτείνουμε το φιστίκι και το μόκα, ενώ πολλοί πελάτες του σπεύδουν να αγοράσουν το κασάτο με σοκολάτα, κρέμα σαντιγί και κεράσι, αλλά και το σπέσιαλ Βάρσος. Το καλοκαίρι φτιάχνουν γρανίτες με βερίκοκο, ροδάκινο και σύκο. Αντωνία Παππά

Κόστος: 10,50 €/κιλό, 16 € τα παρφέ, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472


Solo Gelato/ Ο Νίκος Χριστογεώργoς ξέρει τα παγωτά από πρώτο χέρι. Ο παππούς είχε γαλακτοπωλείο από το 1930, όπου έφτιαχνε καϊμάκι. Οι γνώσεις από τα ταξίδια στην Ιταλία μαζί με τις καλές πρώτες ύλες κάνουν τη διαφορά στα παγωτά. Σιτσιλιάνικο φιστίκι, φουντούκι, σοκολάτα και το dolce latte (καραμέλα βουτύρου – γάλακτος) είναι οι αγαπημένες μας γεύσεις. Μαρία Βασιλοπούλου

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Κόστος: 15,40 €/κιλό, Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.622


Αφοί Ασημακόπουλοι/ Κλασικά παγωτά, χωρίς μείγματα και πρόσθετα, στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης με γάλα από παραγωγούς δικούς τους στα Μεσόγεια. Τα σορμπέ φράουλα και λεμόνι είναι υπέροχα, ενώ τα παρφέ του είναι ο ορισμός του παρφέ! Μαρία Βασιλοπούλου

(Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης)

Κόστος: 19 €/κιλό, Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092


Στάνη Κουντούρα/ Το γάλα αποκλειστικά πρόβειο από την Ευρυτανία, το σαλέπι από τη Φλώρινα και κάπως έτσι φτιάχνεται το καλύτερο καϊμάκι του Πειραιά. Ο Σμυρνιός Στυλιανός Κουντούρας έφερε από την πατρίδα του τη συνταγή για το αυθεντικό καϊμάκι και τώρα οι απόγονοι συνεχίζουν την παράδοση. Μαρία Βασιλοπούλου

Κόστος: 19 €/κιλό, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235


Συντριβάνι/ Το καϊμάκι, το παρφέ, το σικάγο (με χειροποίητη σαντιγί, λιωμένη σοκολάτα και αμύγδαλο φιλέ) είναι παγωτά με ποιότητα και κλάση άλλης εποχής. Χρωστικές, σταθεροποιητές και ενισχυτικά είναι άγνωστες λέξεις για το μαγαζί, ενώ το γάλα μόνο φρέσκο και πρόβειο. Μαρία Βασιλοπούλου

Κόστος: 13 €/κιλό, Ειρήνης 4 και Μαραθώνος, Νέα Χαλκηδόνα, Τ/210-25.18.152


Χαρά/ Εκλεκτό παγωτό με αττικό γάλα από το 1969. Σικάγο, παρφέ, καϊμάκι με σιροπιασμένο πολίτικο εκμέκ, το παγωτό της χανούμισσας (κρέμα με φύλλο κανταΐφι) ή του πασά (κρέμα με κομμάτια μπακλαβά), το tutti frutti (κρέμα με φρουί γλασέ), η μόκα και η καραμέλα είναι γεύσεις που σας συνιστούμε να δοκιμάσετε. Μαρία Βασιλοπούλου

(Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου)

Κόστος: 12-16 €/κιλό, Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια, Τ/210-22.87.266


Μπακογιάννης/ Υλικά αγνά: γάλα πρόβειο, χιώτικη μαστίχα, σαλέπι από την Ξάνθη και λίγη ζάχαρη χρησιμοποιεί το κλασικό γιαουρτάδικο (από το 1935) για το παγωτό καϊμάκι. Μην προσπεράσετε και το παγωτό βανίλια και σοκολάτα. Είναι επίσης νόστιμα και κρεμώδη. Μαρία Βασιλοπούλου

Κόστος: 12 € το καϊμάκι, 11 € η βανίλια και η σοκολάτα, Χρυσ. Σμύρνης 15, πλ. Κανάρια, Ηλιούπολη, Τ/210-97.36.971


Le Greche/ Η Εύη Παπαδοπούλου γνωρίζει καλά την τέχνη του αυθεντικού ιταλικού παγωτού. Λεμόνι-δυόσμο, τιραμισού, πάβλοβα με κόκκινα φρούτα, σοκολάτα με ρούμι και δαμάσκηνα, ανθότυρο με περγαμόντο και Aperol, συγκλονιστικό αμύγδαλο και φιστίκι σιτσιλιάνικο, σορμπέ με φρούτα εποχής, γιαούρτι, μασκαρπόνε με καραμελωμένα ξηρά σύκα είναι μόνο λίγες από τις γεύσεις που σας προτείνουμε. Μαρία Βασιλοπούλου

(Φωτογαφία: Άγγελος Γιωτόπουλος)

Κόστος: 21-24 €/κιλό, Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458


Παγωτά χωρίς ζάχαρη:
Νοστιμιά και απόλαυση χωρίς έξτρα θερμίδες

  • Slim Bites/ Βανίλια, σοκολάτα, φράουλα, μάνγκο, όλα με στέβια και γευστικότατα. Μαρία Βασιλοπούλου
    Κόστος: 18€/κιλό, Λ. Πεντέλης 59, Βριλήσσια, Τ/ 210-66.46.716, Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, Τ/ 210-67.76.764, Αρτέμιδος 8 και Λαοδίκης, Γλυφάδα, Τ/216-70.06.979, Πατρ. Ιωακείμ 37, Κολωνάκι, Τ/213-04.46.544
  • Φύσις/ Βιολογικό γάλα, χυμός αγαύης και φυσική βανίλια τα υλικά για το παγωτό βανίλια, ενώ για σοκολάτα η υγείας και το ακατέργαστο βιολογικό κακάο κάνουν τη διαφορά. Μαρία Βασιλοπούλου
    Κόστος: 17,80 €/κιλό, Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.90.740, Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/211-40.69.267

Πρόβειο παγωτό σε premium γεύσεις
Τα δοκίμασα στον Σκλαβενίτη και σε ψυγεία περιπτέρων στα Μεσόγεια και ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Παγωτά Provio, σε γεύσεις κλασικές μεν, αλλά που τις απογειώνει το πρόβειο γάλα με το οποίο παρασκευάζονται. Βανίλια, φιστίκι Αιγίνης, φράουλα, σοκολάτα, αλλά η αληθινή απόλαυση είναι η premium σειρά: τζιαντούγια, κιουνεφέ ντοντουρμά. Ρωμαλέα υφή, λεπτές γεύσεις και λιτοί συνδυασμοί που συνεργάζονται άριστα με τον πρόβειο, ρουστίκ χαρακτήρα του γάλακτος. Η εταιρεία εδρεύει στους Μύλους Αργολίδας, λαμβάνει καθημερινά πρόβειο γάλα από παραγωγούς στην Πελοπόννησο και διανέμει τα παγωτά της σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Σκλαβενίτης, ΑΒ και Γαλαξίας. Βιβή Κωνσταντοπούλου
www.provio.gr

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ