Ετοιμος για «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ντιμιτρόφ

Ετοιμος για «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ντιμιτρόφ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
H ΠΓΔΜ αναμένει να λάβει έγκριση για να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της βαλκανικής χώρας.

 
Το ΝΑΤΟ αρχίζει την Τετάρτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ η προσοχή επικεντρώνεται στις επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμμαχίας, η ένταξη της ΠΓΔΜ βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.
 
«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και πιστεύω πως όλα είναι καθ' οδόν και θα πρέπει να συμβούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο μιας συνόδου στο Λονδίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η συμμαχία είναι πιθανό να εγκρίνει τις ενταξιακές συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.
 
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η πρόσφατη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τον τερματισμό μιας διένεξης δεκαετιών είναι «μια ιστορική συμφωνία που προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
 
Ωστόσο η αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η συμφωνία εξακολουθεί να συναντά αντιστάσεις και στις δύο χώρες.
 
«Η οριστικοποίηση από την πλευρά μας της συμφωνίας (για το όνομα) θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των δικών της ανησυχιών επειδή η δυτική συμμαχία παρεισφρέει στις δικές της παραδοσιακές σφαίρες επιρροής, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008.
 
«Έτσι πιστεύουμε σταθερά πως αυτό δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και θα επιδράσει πολύ κατευναστικά στη σταθερότητα της περιοχής. Όμως ασφαλώς μέχρι να συμβεί αυτό θα ανησυχούμε για οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή