Πάγος από Ντράγκι στις ελληνικές ελπίδες για ένταξη στο QE

Πάγος από Ντράγκι στις ελληνικές ελπίδες για ένταξη στο QE

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάγο στις ελληνικές προσδοκίες για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες (waiver) έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως “η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο αν έχει το waiver.” Το waiver είχε δοθεί στην Ελλάδα καθώς βρισκόταν σε μνημόνιο. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ είχαν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι το waiver θα παρέμενε μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση διάλεγε την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής. Σήμερα, καθώς η Ελλάδα επέλεξε να περιέλθει στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μετά την λήξη του μνημονίου αυτό δεν προϋποθέτει ότι το waiver θα διατηρηθεί με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα έδινε κάποια περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. ‘Η τρέχουσα μετα-μνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι

«Επί του παρόντος η Ελλάδα έχει waiver έτσι το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: μετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup με τα διάφορα μέτρα (για το χρέος), δεν μπορεί να ενταχθεί τώρα η Ελλάδα στο QE, ενώ το πρόγραμμα είναι ακόμη σε ισχύ; Το θέμα είναι ότι πριν κάνουμε την δική μας DSA αναφορικά με αυτό το ερώτημα, πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τα διάφορα κοινοβούλια τα οποία πρέπει να εγκρίνουν τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup και μετά πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF”.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή