Πυρά από Τσίπρα κατά ΣΕΒ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίθεση στον ΣΕΒ συνδύασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Η συγκεκριμένη επιλογή, καθώς και το ότι από το ίδιο βήμα επιτέθηκε σε στελέχη της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει ότι οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης που επιλέγει η κυβέρνηση ήρθαν για να μείνουν στην πολιτική σκηνή και δεν υπάρχει διάθεση να εκτονωθούν, εξέλιξη που παραπέμπει σε σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στην ηγεσία του ΣΕΒ «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», αφού προηγουμένως ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Βορείου Ελλάδος κινείται απολύτως με γνώμονα το τι χρειάζεται να αλλάξει στην αγορά και πίσω από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του «δεν κρύβονται άλλα κίνητρα». Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα σκληρός έναντι της ηγεσίας του ΣΕΒ, αναφέροντας κατ’ αρχάς ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς δυνάμεις εκπροσωπεί». Και ακολούθως έγινε πιο συγκεκριμένος, όσον αφορά την πηγή της ενόχλησης για τον ΣΕΒ, και μίλησε για την πρόσφατη έκθεση του συνδέσμου, στην οποία, όπως είπε, «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι». Εκανε αναφορά στο ζήτημα περικοπής των συντάξεων και κατέληξε λέγοντας ότι «θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ να πάψει να εκτίθεται».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αντεπιτεθεί στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και επέλεξε να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση. «Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Ελληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση», είπε. Απαντώντας στον κ. Τσίπρα η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η αναφορά του πρωθυπουργού ανέδειξε την αιτία της αποτυχίας του στην εξωτερική πολιτική που «δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα». Υπογράμμισε ότι την ώρα που οι δύο Έλληνες παραμένουν φυλακισμένοι μετά από 130 μέρες, «θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος».

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Λονδίνο σήμερα προκειμένου να λάβει μέρος στη «Διαδικασία του Βερολίνου», που αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Από το Λονδίνο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Αμυνας Πάνο Καμμένο, θα συμμετέχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να δοθεί προς τα Σκόπια η πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία. Στη σύνοδο θα δώσει το «παρών» και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ντιμιτρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στο Reuters, αισιόδοξος ότι η χώρα του θα λάβει το πράσινο φως για τη διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία. «Εχουμε υψηλές προσδοκίες και πιστεύω πως όλα είναι εντός τροχιάς και ότι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Ο κ. Τσίπρας, στη χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή