Πέθανε η 44χρονη που δηλητηριάσθηκε με τη νευροτοξίνη

Πέθανε η 44χρονη που δηλητηριάσθηκε με τη νευροτοξίνη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέθανε το βράδυ της Κυριακής η 44χρονη Ντον Στέρτζες, η οποία είχε δηλητηριασθεί από νευροτοξίνη κατηγορίας «Νοβιτσόκ». Η ίδια νευροτοξίνη είχε χρησιμοποιηθεί κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, οι οποίοι τελικά επέζησαν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο περιστατικό.

Ο σύντροφος της Στέρτζες, ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η Στέρτζες και ο Ρόουλι, που ήταν άστεγοι και διέμεναν προσωρινά σε δημοτικό καταφύγιο, μάζεψαν το δοχείο από κάδο απορριμμάτων της περιοχής. «Η πρόσφατη αποτρόπαιη αυτή εξέλιξη, που οδήγησε στον θάνατο μητέρας τριών παιδιών, ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους της βαρβαρικής δολοφονίας», είπε χθες ο επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπασού.

Κύριο μέλημα των Αρχών είναι ο εντοπισμός του δοχείου με το οποίο μεταφέρθηκε το δηλητήριο. «Υποθέτουμε ότι τα τελευταία θύματα χειρίσθηκαν δοχείο με το Νοβιτσόκ», είπε ο κ. Μπασού.

Η Στέρτζες και ο Ρόουλι προσβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου, ενώ νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο του Σάλισμπερι, από το οποίο έλαβαν εξιτήριο ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, η οποία παρέμεινε σε κώμα για είκοσι ημέρες.

Η απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ με δηλητήριο Νοβιτσόκ υπήρξε η πρώτη χρήση στρατιωτικής νευροτοξίνης στην Ευρώπη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τη μόλυνση του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του ευθύνονται οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να υποδαυλίσουν την αντιρωσική υστερία που έχει καταλάβει πρόσφατα την Ευρώπη. Οι καταγγελίες των βρετανικών αρχών, μετά τη μόλυνση των Σκριπάλ, οδήγησαν στη μεγαλύτερη απέλαση διπλωματικού προσωπικού μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή