Κυβέρνηση αφοσιωμένων στον Ερντογάν

Κυβέρνηση αφοσιωμένων στον Ερντογάν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Απολύτως ελεγχόμενη από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η 16μελής κυβέρνηση που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ στην Αγκυρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου για τη νέα, πενταετή θητεία του, που εισάγει τη χώρα του σε ένα καινούργιο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας της. Οι θεαματικότερες αλλαγές αφορούν δύο από τα νευραλγικότερα χαρτοφυλάκια. Το υπ. Αμυνας ανατέθηκε στον μέχρι χθες αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ενώ υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Αμετακίνητοι στις θέσεις τους έμειναν οι υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Εσωτερικών Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Δικαιοσύνης Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Φουάτ Οκτάι. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί στην κατάμεστη αίθουσα της τουρκικής Βουλής η ορκωμοσία του Ερντογάν, εγκαινιάζοντας το νέο συνταγματικό καθεστώς της εκτελεστικής προεδρίας με ενισχυμένες εξουσίες.

«Ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, να δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να αναδείξω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που ανέλαβα με αμεροληψία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο ενθουσιώδες κοινό που –με εξαίρεση ελάχιστων μελών της αντιπολίτευσης– τον καταχειροκρότησε.

Η εντυπωσιακή τελετή ορκωμοσίας έγινε στον απόηχο μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, με περισσότερους από 18.000 αστυνομικούς, στρατιώτες και ακαδημαϊκούς να χάνουν τη θέση τους έπειτα από ένα από τα τελευταία διατάγματα του Ερντογάν υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Στην ορκωμοσία παρίσταντο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ενώ αισθητή ήταν η απουσία οποιουδήποτε ηγέτη του δυτικού κόσμου. Τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή