«Σκληρή απάντηση» για το Γκολάν από Ισραήλ

«Σκληρή απάντηση» για το Γκολάν από Ισραήλ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. «Σκληρή απάντηση» θα δώσει το Ισραήλ σε κάθε απόπειρα προέλασης συριακών στρατευμάτων στην αποστρατιωτικοποιημένη –από το 1974– συνοριακή ζώνη των Υψωμάτων του Γκολάν, ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή κυβέρνηση. Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, έχουν εξαπολύσει επίθεση στα νότια της επαρχίας Ντεράα, ενώ τμήματα του συριακού κυβερνητικού στρατού αναμενόταν να καταλάβουν την ελεγχόμενη από αντικαθεστωτικούς αντάρτες Κουνέιτρα στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ θα επιτρέψει στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και στους Ιρανούς υποστηρικτές της να μετακινήσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, προσφέροντας στους εχθρούς του Ισραήλ προκεχωρημένη βάση.

«Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974, ενώ θα επιμείνουμε στην εφαρμογή κάθε εδαφίου της. Κάθε παραβίαση της συμφωνίας θα αντιμετωπισθεί με σκληρή απάντηση», είπε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η Συρία ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά της αναχαίτισε μοίρα ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών που κατευθύνονταν προς την αεροπορική βάση Τ4 στην επαρχία Χομς, με στόχο να τη βομβαρδίσουν. Στη βάση αυτή, επτά αξιωματικοί των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης είχαν σκοτωθεί στις 9 Απριλίου, από βομβαρδισμό ισραηλινών αεροσκαφών. Σε ανακοίνωσή του, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της Δαμασκού ανέφερε: «Τα συστήματα αεράμυνάς μας κατέρριψαν πυραύλους, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί από αεροσκάφη και στόχευαν την αεροπορική βάση Τ4. Η συριακή αεράμυνα έπληξε ένα αεροσκάφος και έτρεψε τα υπόλοιπα σε φυγή».

Στο μεταξύ, το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, που συνδέει το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε χθες το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην τοπική κυβέρνηση της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς. «Θα κινηθούμε αμέσως κατά του καθεστώτος της Χαμάς στη Γάζα. Εκτός από το κλείσιμο του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, εξετάζουμε τη λήψη νέων πρωτοβουλιών, τις οποίες δεν θα εξηγήσω για την ώρα», είπε χθες ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή